Antena Meniu Search
x

Belgia reduce săptămâna de lucru la patru zile. După program, angajaţii au dreptul de a ignora mesajele şefilor

Angajaţii din Belgia vor putea în curând să opteze pentru o săptămână de lucru de doar patru zile în cadrul unei serii de reforme pe piața muncii anunțate marți de autorităţi

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 15.02.2022, 19:11

Noi reguli pentru angajatorii belgieni
Noi reguli pentru angajatorii belgieni - Shutterstock

Pachetul de reforme agreat de guvern va acorda, de asemenea, lucrătorilor dreptul de a opri dispozitivele de lucru și de a ignora mesajele legate de muncă după orele de program, fără teama de a fi traşi la răspundere

"Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit o ţintă pentru o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitalizată. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice", a declarat premierul belgian Alexander de Croo. într-o conferință de presă de anunțare a pachetului de reforme, scrie Euronews Next

Lucrătorii din economie vor primi, de asemenea, protecții legale mai puternice în temeiul noilor reguli, în timp ce angajații cu normă întreagă vor putea lucra cu program flexibil la cerere. Introducerea reformelor în lege ar putea dura luni întregi, deoarece proiectul de lege trebuie să treacă de mai multe etape în parlament înainte de a fi adoptat.

Reguli noi pentru angajatori

Pe acelaşi subiect

O parte semnificativă a noilor reforme ale muncii din Belgia au impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat. Proiectul  agreat de guvernul federal al țării le va acorda angajaților posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile. „Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne în conferința de presă.

Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru Euronews Next că angajații vor putea cere să lucreze patru zile pe săptămână pentru o perioadă de șase luni. După aceea, ar putea alege să continue sub aceeaşi formă sau să revină la o săptămână de cinci zile fără consecințe negative.

„Perioada de șase luni a fost aleasă astfel încât un angajat să nu rămână blocat prea mult timp în cazul unei alegeri greșite”, au spus aceștia.

În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să condenseze actuala săptămână de cinci zile în patru zile. În practică, acest lucru înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară care compensează zilele de lucru mai lungi. De asemenea, angajaţii vor putea solicita programe de lucru variabile. Perioada minimă de preaviz pentru ture se schimbă și ea, companiile fiind acum obligate să furnizeze programele de lucru cu cel puțin șapte zile înainte.

Angajaţii îşi vor putea ignora şefii

În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal al Belgiei li s-a dat dreptul de a se deconecta, permițându-le să închidă dispozitivele de lucru și să ignore mesajele după orele de lucru, fără represalii din partea șefilor.Acum toți lucrătorii belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept, a spus Dermagne în conferinţa de marți.

"Granița dintre muncă și viața privată devine din ce în ce mai poroasă. Aceste cereri neîncetate pot dăuna sănătății fizice și psihice a lucrătorului", a spus el.

În practică, noua lege se va aplica tuturor angajatorilor cu peste 20 de angajați. Se va aștepta ca angajatorii să negocieze cu sindicatele pentru a include dreptul la deconectare în contractele colective.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Belgia reduce săptămâna de lucru la patru zile. După program, angajaţii au dreptul de a ignora mesajele şefilor