Antena Meniu Search
x

Boala din cauza căreia o tânără este silită să trăiască cu picioare anormal de mari. Medicii au refuzat să o trateze - GALERIE FOTO

O tânără de 29 de ani, mamă a doi copii, a fost diagnosticată cu o boală cumplită din cauza căreia picioarele îi sunt anormal de mari.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.06.2021, 13:08

Zoe Pearce, din Billingham, județul Durham, a fost diagnosticată în 2015 cu lipoedem, o acumulare anormală de celule adipoase care poate afecta diferite părți ale corpului şi provoacă inflamație, durere și disconfort. În 2019 a solicitat prin sistemul se sănătate britanic o intervenţie pentru liposucţie, dar NHS a respins cererea ei.

Acum a decis să vorbească despre greutăţile prin care trece pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la boala cronică, astfel încât alte persoane să nu ajungă în stadiul ei şi îmărtăşeşte informaţii în cadrul unor evenimente de caritate, precum şi pe pagina ei de Instagram.

„Nu poate fi tratat cu dietă sau exerciţii fizice, lipoedemul poate fi îndepărtat din corp doar printr-un tip special de liposucție. Poţi simţi furnicături, disconfort, dureri” a spus Zoe.

Dar a spus că reuşeşte să găsească lucruri pe care să le facă pentru a rămâne activă şi pentru a-şi schimba starea de spirit. Este foarte atentă la alimentele şi băuturile care îi pot provoca inflamaţii şi face exerciţii de respiraţie. Evită de exemplu pastele pentru că îi provoacă dureri în picioare şi nu mai bea alcool pentru că o lasă cu o senzaţie apăsătoare şi cu un disconfort imens. A renunţat şi la cofeină şi încearcă să stea departe de zahăr şi alimente procesate.

"Toată lumea este diferită atunci când vine vorba de lipoedem și inflamație. De exemplu, încerc să nu mănânc carbohidrați. Pot mânca de exemplu cartofi, cu măsură, dacă aș vrea. Pastele pe de altă parte? Absolut nicidecum. Picioarele mele se umflă atât de mult și devin atât de dureroase... Vă puteți imagina dacă aș merge la un profesionist din domeniul sănătății și i-aș spune: 'Am observat că atunci când mănânc paste mă dor picioarele, se umflă și devin foarte strânse', credeţi că mă vor crede?

Din fericire, din ce în ce mai mulți profesioniști din domeniul sănătății învață despre lipoedem, dar există încă atât de mulți care nu știu despre asta, sau cred că este pur și simplu vorba de picioare mari, grase, nu sutn conştienţi că ar fi altceva. Picioarele mele nu vor fi niciodată normale. Sunt acum în stadiul în care am nevoie de operație. Da, să mânânc bine, să port compresii, să fac exerciții fizice și periajul uscat ajută, dar nu va fi niciodată suficient. Continui să îmi trăiesc viaţa dar există câteva alimente despre care ştiu că-mi vor face rău. Menstruaţia mă afectează, hormonii, mai ales la ovulaţie, dar unele femei nici nu sunt diagnosticate până la menopauză” a adăugat tânăra

Iunie este luna conștientizării Lipoedemului, motiv pentru care Zoe a decis să iasă în faţă şi să vorbească despre trauma prin care trece de mai bine de 5 ani.

În 2015 a fost diagnosticată la ospiciul Teesside, după o trimitere de la medicul ei de familie: „Ţineam tot felul de diete în mod constant şi pierdusem aproape 20 de kilograme, dar am observat că picioarele mele continuau să crească. Am mers la medic şi a crezut că aş putea avea limfedem aşa că m-a trimis la un alt medic specialist”

Aşa a ajuns să afle că în locul limfedemului de fapt suferă de lipoedem în stadiul 3 de tip 4, dar starea se înrăutăţeşte în timp.

După ce a descoperit un nodul în zona axilei şi a trecut prin câteva analize a aflat că lipoedemul s-a răspândit la sâni, dar şi la picioare, brațe și fese.

„Este diferit pentru toată lumea, cred că am un tip destul de agresiv din cauza a cât de mari sunt picioarele mele şi de cât de repede au crescut într-un timp destul de scurt. Dacă primiți un diagnostic precoce, puteți face multe pentru a vă gestiona boala, astfel încât să nu ajungeți cu picioare ca mine”, a povestit mama a doi copii.

Zoe postează acum în mod regulat pe rețelele sociale pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestei boli şi a riscurilor neştiute care pot duce la diagnosticarea cu lipoedem. Contul ei de Instagram are aproape 28.000 de urmăritori: „Uneori medicii cred că ești doar supraponderal sau că este doar modul în care este corpul tău construit. Cei specializaţi în aşa ceva trebuie să știe mai multe despre asta, nu îi costă nimic să citească despre asta ca să poată oferi ajutorul de care avem nevoie”

Zoe: "Voi ajunge într-un scaun cu rotile"

Știind că această afecțiune nu se va îmbunătăți indiferent de dietă sau exerciții fizice, Zoe a solicitat o intervenție chirurgicală de liposucție la NHS, dar a fost refuzată în 2019. De atunci, medicul ei a făcut diferite încercări pentru a putea obţine o aprobare, dar nimic nu s-a mai schimbat între timp.

Lipsa de înțelegere și recunoaștere a bolii a fost o sursă de frustrare pentru Zoe și știe că este ceva ce va trebuie să suporte pentru tot restul vieții, potrivit Mirror„Îmi fac griji că voi ajunge într-un scaun cu rotile. Corpul meu va încetini înaintea creierului meu”

Lucrurile pe care obișnuia să le facă, au devenit o luptă, cum ar fi să îşi poată ţine picioarele ridicate pe canapea. Dacă înainte îşi putea legăna membrele, acum trebuie să le poziţioneze cu mâna, nemaiavând aceiaşi mobilitate şi uşurinţă în mişcare: „11% dintre femei sunt afectate de această boală, multe s-au autodiagnosticat, dar altfel nu au încă nicio idee. Este mai rar lipoedemul la bărbaţi, dar sunt totuşi cazuri şi acolo”

Ea speră că oamenii vor înțelege mai bine în ce constă o astfel de afecţiune şi îşi vor lua măsuri preventive.

„Diagnosticul precoce este atât de important, nu neapărat pentru noi, ci pentru generația următoare. Cu cât mai mulți oameni știu despre asta, cu atât mai mulți medici vor putea face recomandări, iar NHS ar putea începe să se uite și să facă cercetări. Este o boală cronică și este debilitantă, nu trebuie să progreseze, dar avem nevoie de toată conștientizarea posibilă”, a conchis ea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Boala din cauza căreia o tânără este silită să trăiască cu picioare anormal de mari. Medicii au refuzat să o trateze - GALERIE FOTO