Antena Meniu Search
x

Cetățenii britanici sunt avertizați să-și schimbe de urgență pașapoartele, cu șase luni înainte de Brexit

Britanicii sunt avertizați să-și schimbe imediat pașapoartele sau riscă să nu mai poată călători în Europa în cazul în care Marea Britanie nu ajunge la un acord privind Brexit, scrie The Sun.

Britanicii sunt avertizați să-și schimbe imediat pașapoartele sau riscă să nu mai poată călători în Europa în cazul în care Marea Britanie nu ajunge la un acord privind Brexit, scrie The Sun.

Potrivit sursei citate, cetățenii britanici al căror pașaport se află în ultimul an înainte de expirare sunt avertizați de Guvern să meargă să și le reînnoiască rapid.

Dacă Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu UE privind ieșirea din UE, zeci de mii de pașapoarte britanice vor deveni inutile.

Britanicii, avertizati sa-si schimbe de urgenta pasapoartele
Pe acelaşi subiect

Informația este transmisă într-un dosar ce conține 28 de documente privind măsurile pe care le vor lua autoritățile britanice în cazul unui eșec privind Brexit.

În cazul unui astfel de scenariu, cetățenii britanici trebuie să aibă un pașaport care să fie valabil încă șase luni după momentul ieșirii Regatului Marii Britanii din UE, respectiv 29 martie 2019, pentru a putea călători în continuare în Europa.

Oamenii sunt sfătuiți să se prezinte de urgență la serviciul de pașapoarte, deoarece este posibil ca lucrurile să se complice odată cu apropierea Brexitului.

"Dacă plănuiți să călătoriți după data de 29 martie 2019, și pașaportul vostru va fi afectat de noile reguli de valabilitate, vă recomandăm să luați în calcul cât mai repede, pentru a evita aglomerările de la serviciul de pașapoarte, mai ales în primăvară", avertizează autoritățile.

Dosarul prezentat astăzi de autoritățile britanice indică ce alte măsuri se vor lua în cazul lipsei unui acord:

- Britanicii trebuie să cumpere un nou "permis internațional de conducere" dacă vor să conducă pe șoselele din UE

- Autoritățile au negociat cu firmele de telefonie mobilă pentru a se asigura că nu vor introduce taxe mărite pentru roaming

- Exportatorii ar putea fi nevoiți să obțină o nouă licență pentru a-și putea vinde produsele în UE

- Cetățenii irlandezi se vor putea stabili în Marea Britaniei indiferent dacă există sau nu un acord privind Brexit, iar libertatea de mișcare între UK și Irlanda nu va fi îngrădit în niciun fel

- Noile pașapoarte albastre post-Brexit vor fi emise spre sfârșitul anului viitor

Șase luni până la Brexit. Noile pașapoarte britanice

După ieșirea din UE, pașaportul aprobat de Uniunea Europeană, de culoare vişinie, va fi eliminat, urmând să fie înlocuit cu paşapoarte de culoare albastră, care nu vor avea niciun însemn al Uniunii Europene. 

Noile paşapoarte, de culoare albastră, cu înscris auriu, vor fi eliberate celor care trebuie să-şi reînnoiască paşaportul sau solicită un nou pașaport din octombrie 2019.

Noul pasaport britanic dupa iesirea din UE

„Pașaportul nostru reprezintă o emblemă a naționalității noastre. Revenirea, după Brexit, la [documentul] tradiţional de culoare albastru închis constituie o reafirmare a faptului că națiunea noastră îşi recâștigă suveranitatea și o salut", a declarat conservatorul Michael Fabricant după ce decizia privind noile pașapoarte a fost aprobată.

Noul pașaport va costa 72,50 de lire și va avea caracteristici îmbunătățite privind securitatea, inclusiv un microcip biometric.

Pașaportul „albastru" a fost introdus în 1920, dar, în 1981, Bruxelles-ul a cerut tuturor statelor membre să emită un pașaport „european" în patru ani.

În 2000, Marea Britanie a respins planul de a fi eliminată coroana reginei de pe pașaport şi de a fi introdus, eventual, cercul format din cele 12 stele ale UE.

De asemenea, în 2007, Bruxelles-ul a încercat eliminarea din documente a cuvintelor „Her Britanic Majesty" („Maiestatea sa Britanică").

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cetățenii britanici sunt avertizați să-și schimbe de urgență pașapoartele, cu șase luni înainte de Brexit