Antena Meniu Search
x

Britanicii au ales în proporţie covârşitoare ieşirea din Uniunea Europeană

Printr-un vot istoric, britanicii au ales în proporţie covârşitoare Brexit. După victoria Partidului Conservator, cea mai clară din ultimele trei decenii, Regatul se îndreaptă cu viteză spre ieşirea din Uniune.

de Redactia Observator

la 13.12.2019, 22:13

Vezi și

Printr-un vot istoric, britanicii au ales în proporţie covârşitoare Brexit. După victoria Partidului Conservator, cea mai clară din ultimele trei decenii, Regatul se îndreaptă cu viteză spre ieşirea din Uniune. Prin majoritatea obţinută în Parlament, premierul Boris Johnson îşi poate îndeplini promisiunea de a trece prin Legislativ acordul pentru Brexit, iar pe 31 ianuarie să semneze divorţul. Iar asta înseamnă stabilitate pentru sutele de mii de români, care trăiesc în Regat. Apare însă o nouă situaţie. Anglia şi Scoţia merg în direcţii separate. 

Cu o majoritate zdrobitoare în Parlament, 364 de locuri, un număr pe care conservatorii nu l-au mai atins de pe vremea lui Margareth Thacher, Boris Johnson a trecut la treabă de la prima oră.

Primul pas a fost vizita la Regină, care i-a dat mandatul pentru a forma guvernul. De la Bruxelles, preşedintele României vede semne bune şi pentru românii din Regat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ca să rămână în Regat, românii trebuie să se înregistreze ca rezidenţi pe site-ul Ministerului britanic de Interne. Londra va garanta drepturile cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul ei, dar va restricţiona libera circulaţie. 

Din tabăra câştigătorilor fac parte şi independenţii scoţieni. Cu 48 de locuri în Camera Reprezentanţilor, au anunţat deja că vor cere un referendum pentru autonomie. Marele învins este, de departe, Partidul Laburist care a înregistrat cel mai slab scor electoral din ultimii 84 de ani.  

Victoria conservatorilor a influenţat deja cursul lirei sterline. Moneda britanică a atins cel mai înalt nivel în faţa euro din ultimul deceniu - semn că investitorii sunt încântaţi de sfârşitul instabilităţii. 

În România, moneda britanică a ajuns la 5 lei şi 71 de bani, o creştere de 5 bani faţă de ziua precedentă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Britanicii au ales în proporţie covârşitoare ieşirea din Uniunea Europeană