Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Alegeri parlamentare în Austria. Rezultat istoric pentru extrema dreaptă, care a obținut cele mai multe voturi. Conservatorii s-au prăbușit

Extrema dreaptă pare să se îndrepte spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, potrivit primelor estimări publicate de postul public de televiziune ORF după închiderea urnelor, relatează AFP şi Reuters.

de Redactia Observator

la 29.09.2024 , 21:15

Extrema dreapta câștigă alegerile legislative în Austria Extrema dreapta câștigă alegerile legislative în Austria - Profimedia

UPDATE: Cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut că formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP) nu a reuşit să ajungă din urmă Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, în alegerile legislative de duminică, în urma estimărilor indicând victoria acestuia din urmă, relatează Reuters.

Liderul conservatorilor recunoaşte înfrângerea în faţa extremei drepte

Nehammer a declarat, adresându-se susţinătorilor săi, că OeVP trebuie să-şi respecte angajamentele preelectorale, fără a explica dacă se referă şi la frecventa sa afirmaţie că nu se va alătura unui guvern din care face parte şi liderul FPOe Herbert Kickl.

Articolul continuă după reclamă

În ce-l priveşte, acesta din urmă a asigurat pe postul public de televiziune ORF că formaţiunea sa este "gata să conducă un guvern".

Pe acelaşi subiect

Comparativ, la scrutinul precedent, din 2019, FPOe a obţinut cu 13 puncte mai puţin. Social-democraţii, de centru stânga, ar avea conform aceloraşi proiecţii 20,4%. Şi o altă estimare realizată de institutul Arge Wahlen a pus FPOe pe primul loc, cu un avans de circa 4 puncte procentuale.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Partidul Libertății din Austria (FPO) a câștigat alegerile parlamentare de duminică, plasând gruparea de extremă dreapta în pole position pentru a forma o coaliție pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit proiecțiilor, deși nu este deloc sigur că va găsi un partener, scrie Mediafax.

Extrema dreapta câștigă alegerile legislative în Austria

Condus de Herbert Kickl, FPO a obținut 29,1% din voturi, în fața Partidului Popular Austriac (OVP) al cancelarului Karl Nehammer, cu 26,2%, și a social-democraților de centru-stânga, cu 20,4%, arată o estimare a institutului de sondare Foresight pentru ORF, transmite Reuters.

Estimarea s-a făcut imediat după închiderea urnelor la ora 17.00.

Rivalul lui Kickl, cancelarul Karl Nehammer de la ÖVP, a subliniat că este ”imposibil să formezi un Guvern cu cineva care adoră teoriiile conspiraţiei”, scrie News.ro.

Liderul FPO, ca alți lideri ai dreptei extreme/radicale/populiste din Europa, este prietenos față de Rusia și se opune sprijinirii Ucrainei în războiul cu Federația Rusă. Dar chiar dacă FPO se situează pe primul loc, este improbabilă accederea lui Kickl în postul de cancelar. Nehammer, liderul singurului partid dispus să se coalizeze (din nou, după 1999 și 2017) cu FPO, respinge categoric ipoteza Kickl cancelar. 

Kickl are un mare adversar în persoana președintelui federal, Alexander Van der Bellen, un pro-european convins, care-și poate folosi prerogativa constituțională de a respinge un candidat la postul de cancelar.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Ştiri externe » Alegeri parlamentare în Austria. Rezultat istoric pentru extrema dreaptă, care a obținut cele mai multe voturi. Conservatorii s-au prăbușit