Antena Meniu Search
x

Bulgaria, avertisment pentru Gazprom cu privire la oprirea livrărilor de gaze ruseşti. Ministrul de externe anunţă că ţara sa nu va negocia sub presiune

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 17:15

Bulgaria, avertisment pentru Gazprom cu privire la oprirea livrărilor de gaze ruseşti
Bulgaria, avertisment pentru Gazprom cu privire la oprirea livrărilor de gaze ruseşti - Shutterstock

Bulgaria este puternic dependentă de gazele ruseşti, însă ministrul Energiei spune că ţara sa are suficiente resurse alternative pentru perioada următoare. "Ieri am primit o scrisoare de la Gazprom Export, sprin care se anunţa suspendarea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria", spunea Alexander Nikolov.

Ministrul Energiei spunea însă dimineaţă că ziua de livrări începe la ora 9 şi abia atunci vor vedea dacă suspendarea se întâmplă şi în practică. Informaţiile au fost însă infirmate ulterior de Bulgartransgaz.

Chiar şi-aşa, Nikolov a declarat că a oferit cantităţi alternative de energie pentru perioada următoare şi că cel puţin o lună stocurile de gaze pentru facilităţile critice precum spitalele sunt suficiente. 

Ministrul a lăsat să se înţeleagă că motivul suspendării este reprezentat de metoda de plată, după ce Rusia a cerut ca aceasta să fie efectuată în ruble. "Procedura de plată în doi paşi propusă de Rusia reprezintă un risc semnificativ. În practică, am pierde controlul asupra banilor noştri când plătim în dolari americani, pentru că banca rusă este responsabilă pentru conversia în ruble şi nu există claritate în ceea ce priveşte rata de schimb", a explicat Nikolov, conform Novinite.com.

Pe acelaşi subiect

Bulgaria nu va ceda presiunilor

Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.

"În mod evident, gazele naturale sunt folosite ca armă politică şi economică, din punct de vedere legal şi al tranzacţionării Bulgaria nu a încălcat cu nimic înţelegerea. Cât timp sunt eu ministru şi sunt responsabil de asta, Bulgaria nu va negocia sub presiune şi cu capul plecat. Bulgaria nu cedează şi nu se vinde pentru niciun preţ. Livrările de gaze nu pot fi garantate, dar asta nu înseamnă că Bulgaria nu va putea face faţă acestei situaţii", a mai spus Nikolov.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti. 

Nikolov a comentat şi despre livrările de gaze către Serbia şi Ungaria care trec prin conducte ce traversează Bulgaria. "Cu privire la Serbia şi Ungaria, Bulgaria este un partener loial al ţărilor vecine. Bulgaria nu este Rusia. Când avem oportunitate, vom ajuta ţările vecine. Nu vom crea probleme artificiale în aceste ţări", a spus ministrul Energiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Bulgaria, avertisment pentru Gazprom cu privire la oprirea livrărilor de gaze ruseşti. Ministrul de externe anunţă că ţara sa nu va negocia sub presiune