Bulgaria relaxează restricţiile, dar ţine restaurantele închise: "Doar educația, cultura şi formarea merită riscul"

De Cristian Ionescu.
Publicat: 23.01.2021, 18:23.
Actualizat: 23.01.2021, 18:39

Bulgaria va reduce unele restricții împotriva coronavirusului începând cu 4 februarie, dar restaurantele vor rămâne închise pentru moment, din cauza îngrijorărilor cu privire la noua variantă a coronavirusului, au declarat sâmbătă oficiali bulgari.

Premierul Barissov a făcut câteva precizări importante, în legătură cu relaxarea măsurilor anti-covid în Bulgaria

Abaca Press via Hepta

Bulgaria relaxează restricţiile

Primul ministru Boyko Borissov a declarat că elevii de liceu vor putea participa la cursuri sub un regim special începând cu luna viitoare și vor putea participa, de asemenea, la activități extracurriculare de sport și dans, scrie Reuters.

"Dacă există unele lucruri pe care le putem pune în balanță cu sănătatea, acestea sunt educația, cultura și formarea. Doar acestea merită riscul", a spus Borissov.

Bulgaria a redeschis școlile primare și grădinițele la începutul lunii ianuarie, o mișcare care nu a dus la creșterea infecțiilor.

Restaurantele rămân închise

Guvernul de centru-dreapta a decis împotriva planurilor de a permite restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă deocamdată, precizând că, momentan, nu este o idee bună, având în vedere îngrijorările legate de noua variantă mai contagioasă a coronavirusului.

Bulgaria a detectat noua variantă, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, în opt eșantioane de la testele coronavirusului, a declarat reporterilor ministrul sănătății Kostadin Angelov.

"Singurul lucru bun cu privire la această variantă este că vaccinurile anti-COVID 19 acționează și împotriva acesteia", a spus Angelov.

Angelov a declarat că autoritățile sanitare vor monitoriza cu atenție situația în următoarele două săptămâni înainte de a decide dacă vor atenua sau nu alte măsuri restrictive.

Patronii de localuri planifică proteste masive

Proprietarii de restaurante și baruri, ale căror afaceri au fost suspendate de la sfârșitul lunii noiembrie, planifică proteste masive împotriva interdicției care continuă săptămâna viitoare și au amenințat cu deschiderea în februarie, în ciuda interdicției.

Sâmbătă, Bulgaria a raportat 566 de noi infecții zilnice cu coronavirus, semnificativ mai puțin decât cele aproximativ 4.000 de cazuri pe zi observate în noiembrie.

Țara de 7 milioane de persoane a înregistrat 214.430 de cazuri, inclusiv 8.799 de decese.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.