Antena Meniu Search
x

"Ca la Stalingrad”. Imaginea înfiorătoare a unui soldat rus mort și acoperit de zăpadă lângă un tanc în Harkov, Ucraina

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este pe cale să intre în a patra zi, dar imaginile tulburătoare din țara atacată pe mai multe fronturi de forțele ruse nu contesc să impresioneze întreaga lume. 

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 11:46

O fotografie cu un puternic impact emoțional, publicată sâmbătă pe prima pagină de The New York Times, dar și de Novaya Gazeta, ziarul rus al cărui editor-șef, Dmitry Muratov, a câștigat anul trecut premiul Nobel pentru Pace, a devenit virală în ultimele ore pe rețelele de socializare. Doi fotografi, Tyler Hicks de la The New York Times și Sergey Kozlov de la EPA, au surprins o imagine tulburătoare: cadavrul unui soldat rus, acoperit de zăpadă, lângă un vehicul blindat, în Harkov, Ucraina.

Despre militarul mort se spune că nu avea simboluri de identificare pe echipament, dar soldații ucraineni susțin că este rus. A murit când nu era zăpadă, cel mai probabil joi, în confruntările care au avut loc și în nord-estul Ucrainei, dar între timp în regiune a nins iar cadavrul a fost acoperit de un strat de zăpăda. Unii au creat o paralelă între scena din Harkov și Stalingrad, unde s-a dus una dintre marile bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Această fotografie a unui soldat rus mort în afara Harkovului îmi amintește de bătălia de la Stalingrad. Imagini ca acestea pot avea un impact uriaș. Vă rog să o distribuiți și rușilor pe care îi cunoașteți în speranța că va avea un impact în mișcarea de rezistență la război de acolo”, a scris pe Twitter junalistul Anders Ostlund, contributor la CEPA, Centrul pentru Analiza Politicii Europene. ”Un soldat rus mort zace în zăpadă lângă două vehicule blindate distruse în afara Harkovului, nord-estul Ucrainei. O altă victimă a războiului fără rost dus de Putin” a comentat un utilizator de Twitter, impresionat de imagine.

”O fotografie înfricoșătoare pe prima pagină de la Novaya Gazeta. Articolul cu desfășurarea evenimentelor live de după invazia rusă în Ucraina are o fotografie descrisă: „Un soldat rus mort lângă un vehicul blindat ars în Harkov”.” a scris și jurnalistul Kevin Rothrock, de la Meduza, o publicație independentă despre evenimentele din Rusia. După 3 zile de război, ”Moscova spune în continuare că are zero pierderi de luptă în Ucraina, în ciuda fotografiilor cu soldați ruși întinși cu fața în jos, morți în zăpadă”, mai scrie jurnalistul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Ca la Stalingrad”. Imaginea înfiorătoare a unui soldat rus mort și acoperit de zăpadă lângă un tanc în Harkov, Ucraina