Antena Meniu Search
x

Foto NASA nu poate găsi eșantionul de rocă de pe Marte pe care l-a forat Roverul Perseverance

NASA a cheltuit aproximativ 2 miliarde de dolari și a lucrat timp de nouă ani la proiectul prin care urma să foreze în roca de pe Marte și să extragă o mostră pentru a fi adusă pe Pământ și analizată. Însă misiunea de vineri a roverului Perseverance s-a dovedit a fi un eșec.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.08.2021, 23:06

Roverul Perseverance a ales o zonă din albia unui lac ce ar fi existat pe Marte și care, poate, la un moment dat a găzduit viață extraterestră, și a început să foreze. Dar, la final, în locul în care ar fi trebuit să existe eșantionul de rocă nu se afla nimic.

Deși e evident că roverul a făcut o mică movilă în solul marțian, cu o gaură în centru, tubul de colectare al acestuia este gol. Iar miezul stâncii nu se află lângă gaură. Pur și simplu nu este acolo, scrie Business Insider.

Roverul Perseverance a eşuat în prima tentativă de a colecta roci de pe Marte

Datele transmise de rover către Pământ indică faptul că nicio mostră nu a fost recoltată în prima tentativă de prelevare de roci. 

Pe acelaşi subiect

"Acesta nu este rezultatul pe care îl aşteptam, există mereu un risc atunci când începem o explorare fără precedent", a spus Thomas Zurbuchen, director pentru Ştiinţă al agenţiei spaţiale americane. "Am încredere în faptul că avem o echipă bună pentru această operaţiune şi vom persevera pentru a găsi o soluţie care să asigure succesul în viitor", a continuat el.        

Pentru a-și da seama ce s-a întâmplat, NASA încearcă să facă mai multe fotografii în zona respectivă, tot cu ajutorul Roverului Perseverance, apoi să încerce din nou să planifice o altă încercare de eșantionare.

Misiunea Roverului Perseverance pe Marte

Scopul principal al Roverului Perseverance este explorarea unei regiuni numită craterul Jezero și colectarea de probe de rocă; tubul care a ieșit gol este unul dintre cele 43 transportate de rover în acest scop. NASA intenționează să trimită o altă misiune pe Marte în aproximativ un deceniu pentru a prelua probele și a le aduce înapoi pe Pământ. Apoi, oamenii de știință pot investiga dacă viața microbiană ar fi putut trăi în lacul care odinioară umplea bazinul.

Roverul, care este de mărimea unui SUV, a aterizat pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de ştiinţă cred că găzduia un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani. Un mediu care ar fi putut crea condiţiile necesare unei vieţi extraterestre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » NASA nu poate găsi eșantionul de rocă de pe Marte pe care l-a forat Roverul Perseverance