Video Cât de periculoasă este noua variantă de coronavirus. Medicul care a descoperit Omicron spune că nu există ”motiv de panică”
Simptomele Covid legate de noua variantă de coronavirus au fost descrise drept „extrem de ușoare” de medicul sud-african care a tras primul semnal de alarmă asupra tulpinii intitulate Omicron. Dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a vorbit într-un interviu acordat BBC despre pacienții infectați cu Omicron, argumentând că, deocamdată, ”nu există niciun motiv de panică” pentru că tabloul clinic nu este unul grav.
Dr. Angelique Coetzee a declarat duminică, pentru BBC , că începând din 18 noiembrie au început să se prezinte la spital pacienți cu „simptome neobișnuite”, care diferă ușor de cele asociate cu varianta Delta a coronavirusului, tulpina dominantă la nivel global.
„De fapt, a început cu un pacient de sex masculin care are în jur de 33 de ani... și care mi-a spus că a fost extrem de obosit în ultimele zile și că are aceste dureri musculare și dureri de cap” a spus ea pentru BBC.
Pacientul nu a avut o durere în gât, a spus ea, ci mai mult un „gât iritat”, dar nici tuse sau pierderea gustului sau a mirosului – simptome care au fost asociate cu tulpinile anterioare ale coronavirusului.
- Harta Omicron. Unde s-a răspândit până acum în lume noua variantă de coronavirus, considerată periculoasă
- OMS avertizează: Lumea trebuie să se pregătească. Omicron reprezintă un risc global "foarte ridicat"
- Primul caz de Omicron confirmat în România e o chestiune de zile. Japonia și Israel închid complet granițele...
Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron
Coetzee a spus că a testat pacientul de sex masculin pentru Covid, iar testul a ieșit pozitiv. De asemenea, toată familia pacientului era infectată. Ulterior, ea a spus că a început să primească tot mai mulți pacienți cu aceste simptome neobișnuite, diferite de cele întâlnite în varianta Delta.
„Ceea ce vedem clinic în Africa de Sud este extrem de ușor, pentru noi acestea sunt cazuri ușoare. Nu am internat pe nimeni, am vorbit cu alți colegi de-ai mei și toți descriu aceleași simptome”, a mai spus medicul Angelique Coetzee.
Aproape jumătate dintre pacienții cu simptome Omicron pe care i-a tratat nu erau vaccinați. „Simptomul predominant este oboseala severă pentru una sau două zile”, a spus dr. Coetzee. „Privind la simptomele ușoare pe care le vedem, în prezent nu există niciun motiv de panică, deoarece nu vedem pacienți grav bolnavi”, a mai spus dr. Coetzee.
În Africa de Sud, doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată, potrivit dr. Coetzee.
Recomandările OMS privind varianta Omicron
Organizația Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că noua variantă reprezintă un risc global "foarte ridicat" şi recomandă ţărilor să se pregătească pentru ce este mai rău. Omicron este cu atât mai periculos cu cât ar putea infecta mai uşor persoanele care au avut deja COVID-19, arată studiile preliminare.
Mai multe ţări au decis deja impunerea de restricţii suplimentare, iar România a anunţat că va repatria 39 de români aflaţi în zona de risc din Africa de Sud. Aceştia ar trebui să ajungă în următoarele ore în ţară şi vor intra în carantină imediat. În Europa sunt deja cazuri confirmate cu Omicron, dar nimeni nu poate spune încă dacă suntem în faţa unei variante mai agresive a virusului.
Oamenii de știință din Africa de Sud au identificat noua tulpină de SARS-CoV-2, bănuită că s-ar afla în spatele unei creșteri de infectări în Gauteng, cea mai populată provincie a țării, explică AP într-o analiză. Nu este clar unde a apărut pentru prima dată noua variantă, dar oamenii de știință din Africa de Sud au alertat Organizația Mondială a Sănătății în ultimele zile. În prezent a fost observată la călătorii care sosesc în diverse țări, din Australia până în Israel și Italia. Vineri, OMS a desemnat-o drept „variantă de îngrijorare” și a numit-o „Omicron” după o literă din alfabetul grec.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰