Antena Meniu Search
x

Primul caz de Omicron confirmat în România e o chestiune de zile. Japonia și Israel închid complet granițele pentru străini

Până în acest moment, medicii spun că tulpina Omicron determină forme uşoare ale bolii. Simptomele sunt durerile musculare, oboseala şi iritaţia pielii la nivelul gâtului.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 12:31

Primul caz de Omicron confirmat în România e o chestiune de zile. Japonia și Israel închid complet granițele pentru străini
Primul caz de Omicron confirmat în România e o chestiune de zile. Japonia și Israel închid complet granițele pentru străini - Shutterstock

"Nu au fost cazuri de pierderi ale gustului sau mirosului, nici situaţii în care să scadă nivelul de oxigen în sânge. Până acum, toţi cei confirmaţi au fost identificaţi prin testare PCR, dar tulpina poate fi detectată şi cu testele rapide." a relatat Angelique Coetzee, director Asociaţia Medicală din Africa de Sud

O veste bună este faptul că vaccinurile existente ar putea constitui o bază eficientă pentru crearea unora perfect adaptate noii tulpini.  "Schimbarea este mică, un vaccin actualizat nu necesită studii de fază trei sau aprobare de regularitate, deci practic întregul proces ar putea să dureze maximum 6 săptămâni”, a explicat Cristian Oancea, manager Spital Victor Babeş.

Patru companii au anunţat deja că studiază varianta Omicron şi vor avea răspunsuri clare în maximum două săptămâni. Există însă şi o veste rea, şi anume că Omicron se răspândeşte extrem de rapid şi a ajuns deja pe cinci continente. 

O parte dintre cei infectaţi cu Omicron sunt vaccinaţi cu schema completă, iar specialiştii OMS au avansat chiar ipoteza că oamenii trecuţi prin boală ar putea contacta varianta mai rapid. ”Reconfirmă faptul că şi vaccinaţii pot să transmită, dar într-o măsură nu ştim la această nouă tulpină cât de ridicată, dar n-au ridicat semne severe de boală”, a spus Cristian Oancea manager Spital Victor Babeş.

Pe acelaşi subiect

Recomandarea fermă rămâne în continuare vaccinarea. ”Nu ai cum să spui că nu te mai vaccinezi că a apărut tulpina asta nouă. Va mai dura până când această tulpină va fi predominantă şi atunci vaccinul este recomandat în continuare”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.  ”Boosterele vor oferi un nivel de anticorpi suficient de ridicat cât să te poată proteja”, a explicat Patrick Vallence, consiler ştiinţific Marea Britanie.

Israelul și Japonia nu mai primesc deloc cetățeni străini

Zeci de ţări europene şi SUA au anunţat însă noi restricţii. De noaptea trecută, Israelul nu mai primeşte cetăţeni străini timp de două săptămâni, iar Maroc şi Japonia vor impune măsuri similare de marţi. ”Pentru a evita cel mai grav scenariu şi măsuri anti-COVID de urgenţă, vom interzice accesul în ţară pentru străini din toate zonele globului”, a anunțat Fumio Kishida, premierul Japoniei.  ”Nu este un pas uşor când introduci restricţii la graniţele ţării, dar este un pas necesar şi temporar”, a spus și Naftali Bennett, premierul Israelului.

Şi Marea Britanie schimbă regulile. ”Nu îi vom împiedica pe oameni să călătorească, dar vom cere oricui intră în Marea Britanie să facă un test PCR până la finalul celei de-a doua zi de la momentul intrării şi să se autoizoleze până la un rezultat negativ.” a transmis Boris Johnson.

”Este pentru a îţi da timp să acţionezi. Vrem să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru ce poate fi mai rău şi asta ar trebui să facem”, spune Anthony Fauci, epidemiolog SUA.

Teama de Omicron îi împinge însă pe oameni la gesturi disperate. În Olanda, un cuplu venit din Africa de Sud, a fost arestat după ce a încercat să fugă din hotelul unde era carantinat sub suspiciunea infecţiei cu noua variantă a virusului.  Iar în Australia, o femeie de 31 de ani a dat foc patului camerei de hotel în care era izolată alături de cei doi copii. Şi în cazul lor exista posibilitatea infecţiei cu Omicron. Din fericire, în urma incidentului, nimeni nu a fost rănit.

România are deja câteva sute de secvenţieri în analiză. Specialiştii spun că e o chestiune de zile până vom avea primul caz confirmat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Primul caz de Omicron confirmat în România e o chestiune de zile. Japonia și Israel închid complet granițele pentru străini