Antena Meniu Search
x

Video Cât de tare s-a simţit cutremurul din Napoli. Ionuţ, un român stabilit acolo, se uita la TV când pământul a început să se zguduie: "Mulţi se tem să doarmă acasă"

Cutremur în Napoli. Teamă şi disperare la Napoli, după ce oraşul a fost lovit de un nou cutremur. Seismul a măsurat 4 pe Richter şi a provocat fisuri în case şi apartamente. Sute de oameni au petrecut noaptea pe străzi şi acuză autorităţile că nu au venit să vadă pagubele şi să verifice dacă locuinţele lor mai sunt sigure. 

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 21:13

Vezi și

Napoli, puţin după ora 10 seara. Un seism cu epicentrul la doar 3 kilometri adâncime are loc în regiunea vulcanică numită Câmpiile Flegrei, în care se găseşte cel mai mare super-vulcan al Europei. 

Cutremur de 4 pe Richter în Napoli

"S-a simţit destul de tare. Stăteam liniştiţi, stăteam la televizor şi deodată a început să se mişte canapeaua, lustra. Am ieşit afară şi erau oamenii speriaţi pe la balcoane", povesteşte Ionuţ Avădani, român stabilit în Napoli.

Tencuiala mai multor case a căzut pe maşini, iar multe blocuri au acum fisuri şi crăpături. Zguduiţi serios, sute de oameni au ieşit pe străzi îmbrăcaţi în haine de casă sau halate. Cu toţii se tem pentru că este al doilea cel mai mare cutremur din regiune în ultimii 40 de ani. Săptămâna trecută, un alt seism a măsurat 4,2 pe Richter. Localnicii sunt furioşi pentru că autorităţile nu au venit să constate pagubele şi să le ofere variante de cazare dacă e nevoie. 

Pe acelaşi subiect

"Dacă avem un cutremur azi, unul mâine, încă unul peste o săptămână, de unde să ştim noi dacă locuinţa e sigură sau dacă apartamentul este rezistent la aceste cutremure?", spune un localnic. "Trebuie să înţelegem că acestea sunt avertismente să plecăm", crede altcineva. 

Îngroziţi, oamenii dorm în maşini

De o săptămână, mulţi napoletani s-au mutat la rude sau chiar au dormit în maşini. Se tem că un seism serios ar putea să dărâme clădirile vechi de sute de ani. 

"Mulţi se tem să mai doarmă acasă. 60-70 la sută (n.r. din blocuri) sunt la risc în zona asta, la Napoli. Ştiţi cum arată blocurile. Sunt şi blocuri noi, foarte bune, dar sunt şi blocuri care mai că stau să cadă", adaugă Ionuţ Avădani, român stabilit în Napoli.

În cursul nopţii, o nouă replică, de data asta de 2,2, a fost resimţită în zonă. Din acest motiv, şcolile au fost închise, iar circulaţia trenurilor a fost suspendată câteva ore. Siesmologii vin însă cu veşti proaste. "În prezent, suntem într-o fază seismică, în zona Flegree, care poate fi similară celei din perioada 1982 - 1984 şi care a durat circa doi ani", explică Flora Giudicepietro, seismolog.

Napoli e situat între două zone vulcanice, Câmpiile Flegree la vest şi Vezuviu la est. Ultima erupţia majoră a avut loc în 1631, dar specialiştii spun că încă una urmează în viitorul apropiat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Cât de tare s-a simţit cutremurul din Napoli. Ionuţ, un român stabilit acolo, se uita la TV când pământul a început să se zguduie: "Mulţi se tem să doarmă acasă"