Antena Meniu Search
x

Câţiva cercetători din Elveţia le-au pus gând rău şoferilor care se enervează

Oboseala sau nervii şoferilor fac zeci de mii de victime în fiecare an în lume. Dar câţiva cercetători elveţieni ar putea schimba asta. Lucrează la un detector de emoţii, care va putea fi instalat pe orice maşină şi care va lua măsuri când şoferul este pe cale să aţipească sau, dimpotrivă, să se înfurie peste măsură.

Vezi și

 Circulaţia rutieră adesea haotică de astăzi poate avea efecte opuse, dar la fel de dăunătoare asupra celor de la volan. Traficul aglomerat dă naştere aşa-numitei "furii a şoselelor" în timp ce oboseala şi drumul prea liber pot, dimpotrivă, să îndemne la somn. Maşinile viitorului vor şti ce să facă în asemenea situaţii, cu ajutorul invenţiei la care lucrează elveţienii.

Dacă aparatul detectează că şoferul este obosit, că îl fură somnul, atunci maşina poate să dea drumul unei muzici energice sau să schimbe iluminatul într-unul mai agresiv.

Proiectarea detectorului de emoţii începe, însă, cam ciudat: profesorul Thiran şi asistenţii săi se strâmbă, cu orele, în faţa unei camere video.

Fac asta ca să înveţe calculatorul să depisteze emoţiile de bază: teamă, mânie, bucurie, tristeţe, dezgust, surpriză şi suspiciune. Constructorii auto spun că aparatul poate elibera aproape total omul de grija volanului.

Cercetătorii elveţieni pregătesc şi un program de "citire a buzelor" care-i va permite şoferului să dea instrucţiuni verbale maşinii. Vor mai trece însă câţiva ani până când aceste dispozitive vor putea fi găsite în maşinile de serie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Câţiva cercetători din Elveţia le-au pus gând rău şoferilor care se enervează