Antena Meniu Search
x

Foto Cazul profesorului decapitat pe stradă, la Paris. Fata care a stârnit campania online împotriva lui recunoaște că a mințit

O fată de 13 ani din Franța a recunoscut că a mințit cu privire la profesorul de istorie și geografie decapitat pe stradă, la Paris, anul trecut. Declarațiile ei au stârnit o campanie online împotriva dascălului acuzat că și-a dat studenții afară din clasă pentru a arăta caricaturi cu Profetul Mahomed.

de Redactia Observator

la 09.03.2021, 17:54

  • Tatăl tinerei a fost cel care a depus o plângere împotriva dascălului și a pornit o campanie online în urma incidentului
  • Informațiile pe care le-a primit bărbatul de la fiica lui nu au fost, însă, adevărate
  • Tot el a fost cel care l-a identificat pe profesorul ce a fost ulterior asasinat în plină stradă

Profesorul Samuel Paty a avut parte de o moarte cumplită în luna octombrie a anului trecut, după ce Abdullakh Anzorov, un tânăr de 18 ani născut în Cecenia, l-a decapitat în plină stradă. Totul, după ce ar fi arătat în sala de curs caricaturi ofensatoare cu Profetul Mahomed.

Înainte de tragedie, declarațiile fete de 13 ani inflamaseră opinia publică din Franța, iar anchetatorii au stabilit că între campania online ce a urmat și gestul extrem al cecenului există o legătură de cauzalitate directă. 

protest Franța

Manifestații în orașul francez Lyon, după asasinatul care a îngrozit opinia publică

Profimedia Images

Potrivit BBC, fata, a cărei identitate a fost protejată, i-a spus inițial tatălui ei că Samuel Paty le-a cerut studenților musulmani să iasă din clasă, asta în timp ce arăta mai multe caricaturi pe subiectul blasfemiei și al liberei exprimări.

Ulterior, presa din Hexagon a publicat dovezi că adolescenta a mințit. "Nu am văzut caricaturile, a fost o fată din grupa mea cea care mi le-a arătat", a mărturisit ea.

"A mințit pentru că s-a trezit blocată într-o spirală din cauza faptului că colegii ei i-au cerut să fie purtătorul lor de cuvânt", a declarat avocatul tinerei, Mbeko Tabula, pentru AFP.

Profesorul - mort, atacatorul - ucis de poliție

Abdullakh Anzorov, cel care a recurs la gestul extrem, a fost împușcat mortal de către polițiști, imediat după atacul înfiorător.

În cele din urmă, arată sursa citată, a ieșit la iveală faptul că profesorul de istorie și geografie ne le-a cerut studenților decât să închidă ochii pentru scurtă vreme, cât timp arată câteva caricaturi cu Profetul, iar asta pentru a nu-i ofensa. În plus, aceasta era o practică standard a lui Samuel Paty.

Protest în Rennes, Franța, după asasinarea lui Samuel Paty

Protest în Rennes, Franța, după asasinarea lui Samuel Paty

Profimedia Images

Adolescenta de 13 ani fusese suspendată pentru absențe chiar cu o zi înainte ca profesorul să țină cursul ce i-a adus sfârșitul.

Imaginile sau caricaturile cu Profetul Mahomed sunt considerate tabu în comunitatea islamică, fiind extrem de ofensatoare pentru musulmani. Situația este cu atât mai delicată în Franța, după uciderea a 12 membri ai redacției Charlie Hebdo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cazul profesorului decapitat pe stradă, la Paris. Fata care a stârnit campania online împotriva lui recunoaște că a mințit