Ce este "gota fria" fenomenul care a făcut zeci de morţi în Spania. Armata a trimis morgi mobile pentru cadavre
Cel puțin 62 de morți și zeci de dispăruți este cel mai recent bilanţ al fenomenului DANA care a lovit estul Spaniei. A fost cea mai rea "gota fria" din acest secol, relatează El Pais. Este vorba despre un fenomen meteo care provoacă ploi bruşte şi extrem de violente, timp de mai multe zile.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Cel puțin 62 de morţi după inundații catastrofale în Spania. Printre victime şi 4 copii. Imagini dramatice cu oameni salvaţi în ultima clipă
Dezastru în Spania din cauza inundaţiilor produse de fenomenul DANA (n.r. Depresiune Aislada en Niveles Altos). Autorităţile anunţă că cel puţin 62 de oameni, inclusiv mai mulţi copii, au murit. Au căzut peste 440 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, iar unii oameni au fost salvaţi din case în ultima clipă. Cel puţin 155.000 de oameni au rămas fără curent electric. Zeci de filmări distribuite pe reţelele de socializare arată oameni blocaţi de ape, unii urcându-se în copaci pentru a evita să fie luaţi de viitură.
Spania, lovită de cea mai rea "gota fria"
A fost cea mai rea "gota fria" din acest secol, relatează El Pais. Regiunea Valencia şi, în general, coasta mediteraneeană a Spaniei se confruntă în mod regulat în timpul toamnei cu fenomenul meteorologic "gota fria" ("picătura rece"), o depresiune izolată la mare altitudine care provoacă ploi bruşte şi extrem de violente, uneori timp de mai multe zile.
Termenul "DANA" se referă la mase de aer rece care rămân izolate la altitudini mari, înconjurate de aer mai cald. Această situație generează instabilitate atmosferică puternică și poate duce la ploi torențiale, furtuni și, uneori, inundații severe.
- Cel puțin 62 de morţi după inundații catastrofale în Valencia, cauzate de furtuna Dana. Printre victime sunt şi...
- Imagini apocaliptice cu inundațiile catastrofale care au ucis 64 de oameni în Spania. Cei dispăruți sunt...
- "În fața mea s-a deschis o prăpastie, moartea, iar eu nu voiam să mor". Teroarea celor prinşi în mijlocul...
Cel puțin 62 de persoane au murit din cauza inundațiilor din provincia Valencia a anunţat Ministerul de Interne. Institutul de Medicină Legală din Valencia a activat nouă echipe criminalistice pentru a îndepărta cadavrele. În plus, o femeie în vârstă de 88 de ani a murit în orașul Cuenca Mira, iar o alta a murit la Letur (Albacete), unde cinci persoane sunt date dispărute.
Morgi mobile pentru cadavre
Ministerul Apărării a pus la dispoziţie morgi mobile din cauza temerilor că, odată ce noroiul care a inundat multe orașe din Valencia va fi îndepărtat, vor găsi mai multe cadavre iar numărul morților va crește. Armata a mobilizat drone şi elicoptere aeriene, precum şi psihologi militari și câini dresați pentru a localiza cadavrele.
Zeci de oameni din Valencia au stat noaptea trecută pe mașini, acoperișurile magazinelor sau benzinăriilor sau blocaţi în vehicule pe drumuri înfundate până când au fost salvați. Ploile au provocat întreruperi de curent care au afectat cel puţin 155.000 de oameni şi au blocat drumuri în mai multe provincii din est și sud-est, iar traficul feroviar de mare viteză între Madrid și Comunitatea Valenciană și către Barcelona a fost suspendat miercuri toată ziua. Furtuna se deplasează în această dimineață în nordul Comunităţii Valenciene, în special către Castellón, Cuenca și Teruel.
Supermarketuri din Valencia, fără apă şi hârtie
Locuitorii din Valencia, panicaţi, au dat fuga să cumpere provizii de apă și hârtie igienică ca în pandemie. Unele supermarketuri au rămas fără stocuri. Haosul din supermarketuri era atât de mare încât Departamentul de Mediu a fost nevoit să trimită o notificare că nu există niciun risc de contaminare a apei. "Sunt oameni care și-au luat mașina pentru a căra cât mai multă apă. Era uimitor, te loveai de oameni, care cărau cât de multe sticle puteau", a povestit pentru El Pais Nuria Guaita, o locuitoare din Valencia.
Ikea din Valencia, adăpost pentru peste 700 de persoane
Magazinul Ikea din Alfafar (Valencia) a fost transformat în adăpost pentru peste 700 de sinistraţi. Li se asigură apă, mâncare, paturi și haine uscate
Multe zone au rămas fără acoperire telefonică
Potrivit El Pais, oraşele Massanassa, Albal, Benetuser, Bunol, Cataroja Paiporta, Eliana și Alfafar au fost afectate de întreruperi temporare a semnalului telefonic, inclusiv complet aseară în unele cazuri. Probleme mai mici au fost şi în Requena, Manises, Mislata, Torrent, Chiva, Burjasol, Paterna, La Pobla de Vallbona, Sueca și unele cartiere ale Valenciei. Spaniolii acuză pe rețelele de socializare că inclusiv serviciul de urgență 112 s-a prăbușit la un moment dat, dar Carlos Mazon, preşedintele regiunii Valencia, a negate categoric.
Fernando Garcia, care locuiește între Requena și Hortunas, a evaluat amploarea pagubelor spunâns că "apa a luat totul". "Lățimea râului a ajuns la aproximativ 400 de metri", a spus el la telefon pentru El Pais. Magro are de obicei o lăţime de 10 metri. Și adâncimea este de "cel puțin 10 metri".
Două femei au murit și șase au dispărut în Castilla-La Mancha
Serviciul de urgență Castilla-La Mancha a confirmat primele decese locale, o femeie de 88 de ani în municipiul Mira, din Cuenca, și o femeie în Letur, Albacete, au murit din cauza ploilor abundente provocate de Dana. În plus, în orașul Albacete sunt șase persoane dispărute și pagube materiale importante, potrivit primarului Sergio Martín. Alte 12 municipalități sunt afectate.
Carlos Mazon a declarat într-o conferinţă de presă că unele persoane au rămas izolate în zone inaccesibile. "Dacă serviciile de urgenţă nu au ajuns încă acolo, acest lucru nu se întâmplă din cauza unei lipse de resurse sau de disponibilitate, ci a unei probleme de acces", a spus Carlos Mazon, adăugând că accesul în anumite zone era "absolut imposibil".
Serviciile de urgenţă au îndemnat cetăţenii să evite orice tip de deplasare şi să urmărească actualizările din surse oficiale. Trenuri spre oraşele Madrid şi Barcelona au fost anulate din cauza inundaţiilor, iar şcolile şi alte servicii esenţiale au fost suspendate în zonele cele mai afectate.
În imaginile distribuite pe reţelele de socializare se puteau vedea pompieri salvând şoferi prinşi în mijlocul ploilor torenţiale în oraşul Alzira şi maşini blocate pe străzi inundate. Unitatea militară UME, specializată în operaţiuni de salvare, a fost desfăşurată în unele zone pentru a ajuta echipele de salvare locale.
"Părea sfârşitul lumii"
Agenţia naţională de meteorologie AEMET a declarat cod roşu în Valencia, o regiune importantă pentru cultivarea citricelor, în condiţiile în care localităţi precum Turis şi Utiel au înregistrat 200 mm de precipitaţii. Pe lângă precipitaţiile abundente au fost semnalate rafale puternice de vânt şi grindină, conform AEMET, citată de DPA. "Grindina era de mărimea mingilor de golf", a declarat Mercedes Gonzalez, o fermieră în vârstă de 46 de ani, pentru cotidianul El Pais. "Părea sfârşitul lumii", a adăugat ea.
Ploile torenţiale şi inundaţiile extinse au făcut ravagii şi alte părţi ale Spaniei, regiunile Andaluzia şi Murcia, foarte populare în rândul turiştilor, fiind, alături Valencia, cele mai afectate de intemperii. Potrivit Reuters, numărul victimelor pare a fi cel mai grav din Europa în urma inundaţiilor din 2021, când aproape 200 de persoane au murit, în principal în Germania.
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, s-a declarat devastat miercuri de bilanţul inundaţiilor care au lovit sud-estul Spaniei şi a dat asigurări că va oferi "tot sprijinul necesar" familiilor victimelor, a indicat AFP. "Devastat de ultimele veşti" privind inundaţiile, a scris suveranul spaniol într-un mesaj pe reţeaua de socializare X. "Transmit cele mai sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor celor peste 50 de decedaţi. Forţă, curaj şi tot sprijinul necesar celor afectaţi", a adăugat regele Felipe al VI-lea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰