Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este PKK, gruparea bănuită de turci că a premeditat atacul terorist cu 5 morți din Ankara

Clipe de teroare în capitala Turciei. Cinci oameni au murit şi cel puţin 22 au fost răniţi după ce doi terorişti au luat cu asalt o uzină strategică pentru industria de apărare. Atacatorii au detonat o maşină în incinta complexului militar şi au luat mai mulţi ostatici. După două ore, teroriştii au fost neutralizaţi. Secretarul General NATO, Mark Rutte, condamnă atacul şi spune că Alianţa este alături de Turcia. Atacul nu a fost revendicat până acum. Guvernul României a condamnat şi el cu fermitate actul terorist.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 08:43

Numărul victimelor atacului terorist de miercuri din Ankara a crescut la cinci, potrivit ministrului de interne al țării, citat de Sky News. Acesta a mai afirmat că PKK se află "foarte probabil" în spatele atacului. Alte 22 de persoane au fost rănite, dintre care două sunt în stare critică, a declarat Ali Yerlikaya.

Reluând opinia colegului său de cabinet Yasar Guler, Yerlikaya a declarat că autorii atacului de astăzi sunt "foarte probabil" membri ai grupării teroriste militante kurde PKK. Cu toate acestea, nicio grupare nu a revendicat atacul.

Mai mulți lideri mondiali au făcut declarații în urma atacului din Ankara

Vezi și

Vladimir Putin a fost printre primii care au condamnat atacul, vorbind alături de președintele turc la Kazan, în Rusia.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a declarat, citat de aceeași sursă: "Condamnăm cu fermitate terorismul în toate formele sale și monitorizăm îndeaproape evoluțiile". Azerbaidjanul a condamnat, de asemenea, atacul, adăugând că Baku va fi întotdeauna de partea "fratelui său - Turcia".

Premierul olandez Dick Schoof și-a transmis condoleanțele, afirmând că țara sa „condamnă toate formele de terorism. "Simpatizăm cu Turcia și monitorizăm îndeaproape situația", a declarat el.

Ambasada SUA în Turcia a declarat: "Statele Unite condamnă ferm atacul terorist de astăzi și transmite condoleanțe familiilor celor decedați și răniți. Suntem alături de aliatul nostru Turcia".

O poziție a luat și Guvernul României, într-o postare pe X, în care a precizat: "Guvernul Român condamnă fără echivoc atacul terorist comis astăzi în Turcia și este solidar cu poporul turc. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de victime și de familiile acestora. Violența nu poate fi soluția la nicio problemă!".

Ce este PKK

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) este o organizație militantă și politică kurdă, fondată în 1978 de Abdullah Öcalan în Turcia. Inițial, PKK avea ca scop obținerea unui stat independent pentru kurzi, un grup etnic majoritar în regiunile de sud-est ale Turciei, nordul Siriei, nordul Irakului și vestul Iranului. De-a lungul anilor, organizația și-a schimbat obiectivele, trecând de la independența totală la obținerea unei autonomii și a drepturilor culturale și politice pentru kurzi în cadrul statului turc.

PKK a început o insurgență armată împotriva guvernului turc în 1984, iar conflictul a dus la zeci de mii de victime și la o serie de operațiuni militare și represalii. Organizația este clasificată ca grup terorist de către Turcia, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte state, din cauza atacurilor sale împotriva civililor și a infrastructurii statului turc. Cu toate acestea, unii kurzi și activiști pentru drepturile omului consideră PKK drept o mișcare de eliberare națională, luptând pentru drepturile poporului kurd.

În ultimii ani, PKK a declarat încetarea focului de mai multe ori, iar liderii săi au exprimat dorința de a negocia soluții politice. Cu toate acestea, tensiunile și violențele dintre PKK și statul turc continuă, iar eforturile de pace nu au avut un succes durabil. PKK este activ și în alte regiuni cu populație kurdă, cum ar fi nordul Siriei, unde este aliat cu alte grupuri kurde, precum YPG (Unitățile de Apărare a Poporului), în lupta împotriva Statului Islamic și pentru drepturile kurde.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri externe » Ce este PKK, gruparea bănuită de turci că a premeditat atacul terorist cu 5 morți din Ankara