Ce s-a întâmplat cu Forțele Aeriene ale Rusiei? Oficialii americani și experții sunt nedumeriți
Război Rusia - Ucraina, ziua 7. Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete.
Oraşele mari ale Ucrainei au fost vizate de rachete, dar acestea nu au fost lansate de aviaţia rusă. Potrivit unei analize realizate de experţii americani şi citată de Reuters, Rusia a fost foarte atentă cu forţa sa aviatică în primele zile ale războiului preferând să-şi protejeze aeronavele de luptă şi piloţii. "Nu sunt neapărat dispuşi să-şi asume riscuri cu propriile lor aeronave şi cu proprii lor piloţi", a declarat pentru Reuters un înalt oficial din domeniul Apărării, din Statele Unite.
Analiştii americani se aşteptau ca Rusia să trimită în Ucraina şi forţele aeriene, cu atât mai mult cu cât defensiva anti-aeriană a ucrainenilor dă mari bătai de cap armatei ruse. Acesta ar fi fost "următorul pas logic, aşa cum s-a văzut în aproape fiecare conflict militar din 1938 încoace", se arată într-o lucrare intitulată "Cazul misterios al forţelor aeriene ruse dispărute".
"Multe dintre lucrurile pe care le fac sunt surprinzătoare", a declarat Rob Lee, specialist militar la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Acesta a mai precizat că într-un război, cei care atacă se folosesc de toate forţele pe care le au la dispoziţie, ceea ce Rusia nu a făcut în prima săptămână de război. Experţii militari au consemnat dovezi ale lipsei de coordonare între forţele aeriene ruse şi trupele de la sol, fapt ce a condus la vulnerabilizarea soldaţilor de pe teren.
David Deptula, general în rezervă cu trei stele al Forţelor Aeriene ale SUA care a comandat operaţiuni în Irak, a declarat că este surprins de faptul cu Rusia "nu a muncit mai mult pentru a-şi asigura dominaţia aeriană". "Ruşii descoperă că această coordonare a operaţiunilor multi-rol nu este una uşoară. Şi au mai descoperit ceva: că nu sunt atât de buni pe cât credeau că sunt", a declarat generalul american pentru Reuters.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰