Antena Meniu Search
x

Ce sunt rachetele Kinjal? Rusia recunoaşte în premieră că a folosit astfel de arme hipersonice: una a lovit la mai puţin de 140 de kilometri de România

Rusia a recunoscut în premieră, de la începutul războiului din Ucraina, că a folosit rachetele hipersonice Kinjal.

de Redactia Observator

la 19.03.2022, 21:57

Ce sunt rachetele Kinjal? Rusia recunoaşte în premieră că a folosit astfel de arme hipersonice: una a lovit la mai puţin de 140 de kilometri de România
- Profimedia

Una dintre aceste rachete a lovit la Deleatîn, o localitate din regiunea Ivano-Frankivsk, aflată la mai puţin de 140 de kilometri de Sighetu Marmaţiei. Armata rusă a recunoscut în mod oficial atacul şi spune că a ţintit un depozit subteran de armament. Rachetele Kinjal se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse. O astfel de rachetă poate atinge Mach 10, adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face aproape imposibil de detectat şi doborât. Potrivit oficialilor ruşi, Kinjal poate atinge cu precizie ţinte aflate într-o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri. Asta dacă sunt lansate de la sol. Dacă sunt montate şi lansate de pe avioanele de luptă MiG-31, atunci distanţa la care pot lovi creşte exponenţial.

Kinjal nu sunt singurele "hipersonice" din arsenalul armatei ruse

Rachetele Kinjal nu sunt singurele astfel de arme pe care armata rusă le are la dispoziţie. Rachetele Avangard sunt rachete hipersonice cu planor, ceea ce se traduce prin faptul că îşi pot schimba direcţia la viteze uriaşe. În acest caz devin practic imposibil de interceptat sau "invizibile", aşa cum le-a catalogat Vladimir Putin. Atunci când au fost testate, în 2018, preşedintele Rusiei a spus că progresul tehnologic atins o dată cu realizarea "Avangard" este comparabil cu cel al dezvoltării primului satelit artificial al Pământului - celebrul satelit Sputnik. Rachetele hipersonice Avangard ating o viteză de 27 Mach, adică de 27 de ori viteza sunetului, şi pot atinge ţinte aflate la 6.000 de kilometri distanţă. Ele a fost testate în 2018, date în folosinţă în 2019 şi pot transporta chiar şi încărcătură nucleară.

Rachetele Zircon sunt, de asemenea, hipersonice şi pot fi lansate de pe nave de atac sau submarine. Ating viteze de Mach 9 şi pot lovi ţinte de pe uscat. Primul test oficial cu "Zircon" a fost la sfârşitul anului 2021. Presa internaţională susţine însă că ruşii au testat rachetele hipersonice Zircon încă din octombrie 2020, în Arctica.

Pe acelaşi subiect

Ce spun experţii internaţionali despre folosirea rachetelor Kinjal

Experţii internaţionali sunt de părere că folosirea în cursul zilei de vineri, 18 martie, a rachetelor hipersonice Kinjal a reprezentat un puternic mesaj dat de Rusia. James Bosbotinis, specialist în apărare și afaceri internaționale, a spus pentru BBC că ruşii au vrut să arate Ucrainei nu doar că nu sunt dispuşi să dea înapoi, ci că sunt pregătiţi pentru o escaladare a conflictului.

"Transmite Ucrainei mesajul că Rusia are mijloacele de a escalada în continuare acest conflict... Este, de asemenea, un avertisment către vest că Rusia poate, desigur, să urce miza în Ucraina și Kinjal ar putea fi, de asemenea, desfășurate dacă războiul ar escalada și atrage puteri externe", a declarat James Bosbotinis.

Vassili Kachine, analist militar, este de părere că Rusia a încercat să arate atât Ucrainei, cât şi puterilor din Occident că deţine arme ce pot lovi oriunde pe continent. "Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari", a declarat Vassili Kachine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce sunt rachetele Kinjal? Rusia recunoaşte în premieră că a folosit astfel de arme hipersonice: una a lovit la mai puţin de 140 de kilometri de România