Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mohammad Mokhber, declarat oficial preşedintele interimar al Iranului. Ayatollahul Ali Khamenei a anunţat 5 zile de doliu naţional

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunțat cinci zile de doliu public pentru președintele Ebrahim Raisi, în urma decesului acestuia într-un accident de elicopter, și l-a confirmat pe prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber ca șef interimar al executivului țării.

de Redactia Observator

la 20.05.2024 , 12:09

Mohammad Mokhber, declarat oficial preşedintele interimar al Iranului. Ayatollahul Ali Khamenei a anunţat 5 zile de doliu naţional - Profimedia

Iranul dispune acum de o perioadă maximă de 50 de zile înainte de a organiza alegeri prezidențiale pentru a alege succesorul lui Raisi.

"Anunț cinci zile de doliu public și transmit condoleanțe dragului popor iranian...Mokhber va gestiona ramura executivă și este obligat să se organizeze cu șefii ramurilor legislativă și judiciară pentru a alege un nou președinte în termen de maxim 50 de zile", a declarat Khamenei într-o declarație preluată de agenția oficială de presă IRNA. 

Mokhber: Vom urma calea preşedintelui Raisi

Articolul continuă după reclamă

Potrivit Constituției iraniane, un consiliu format din prim-vicepreședintele, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar trebuie să pregătească calea pentru alegerea unui nou președinte, relatează Reuters. Cele trei ramuri ale conducerii iraniene - executivul, legislativul şi sistemul judiciar - au avut luni o reuniune extraordinară, în care prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber a reprezentat ramura executivă, în urma decesului preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, a anunţat televiziunea de stat. "Vom urma calea preşedintelui Raisi în îndeplinirea sarcinilor atribuite, fără nicio întrerupere", a declarat Mokhber.

Pe acelaşi subiect

În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, Constituţia Republicii Islamice spune că prim-vicepreşedintele preia interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran. La sfârşitul celor 50 de zile urmează să aibă loc noi alegeri prezidenţiale.

Mohammad Mokhber, ca și Ebrahim Raisi, este considerat un apropiat al lui Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat.

Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Președintele Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter

Un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit duminică în apropierea oraşului Verzegan, lângă graniţa cu Azerbaidjan. La bord se afla şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian. Echipele de salvare au detectat aparatul și au ajuns în zona prăbuşirii după mai bine de 12 ore. La locul accidentului, salvatorii nu au găsit niciun supraviețuitor. Preşedintele iranian se intorcea dintr-o vizită diplomatică din Azerbaidjan, unde a inaugurat un dig cu oficialii din Baku. Convoiul format din 3 elicoptere în care se afla Ebrahim Raisi a fost surprins de o ceaţă deasă în apropierea graniţei cu Azerbaijanul, lângă oraşul Tabriz. Adept al liniei dure şi fost şef al sistemului judiciar, Raisi era considerat de mulţi unul dintre viitorii lideri supremi ai Iranului. Perioada în care Raisi a fost la conducere a fost umbrită de proteste masive, ce au avut legatură cu Mahsa Amini - femeia care a murit după ce a fost arestată pentru că nu şi-ar fi purtat hijab-ul în mod corespunzător. 

De asemenea, Raisi mai este cunoscut și pentru că a fost de acord cu execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak. Pentru asta, Statele Unite l-au sancționat dur pe lider. Raisi a fost pe lista neagră de sancțiuni a Washingtonului pentru complicitate la "încălcări grave ale drepturilor omului" - acuzații respinse de către autoritățile de la Teheran. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri externe » Mohammad Mokhber, declarat oficial preşedintele interimar al Iranului. Ayatollahul Ali Khamenei a anunţat 5 zile de doliu naţional