Antena Meniu Search
x

Ce urmează în Iran, după moartea președintelui Ebrahim Raisi. Cine va prelua interimar conducerea țării

Guvernul iranian se reunește luni de urgență, a anunțat presa de stat din Iran, după ce președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, dar și alte persoane au murit într-un accident de elicopter. Din primele informații, vicepreședintele Muhammad Mukhbar ar urma să devină președinte interimar al Iranului, până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.

de Redactia Observator

la 20.05.2024 , 08:55

Ce urmează în Iran, după moartea președintelui Ebrahim Raisi. Cine va prelua interimar conducerea țării - Profimedia

Membrii Guvernului iranian au fost convocați luni la o "întâlnire urgentă", după ce s-a aflat că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe al țării se numără printre victimele accidentului de elicopter, potrivit agenției de știri de stat IRNA, citate de CNN. Scaunul ocupat de obicei Raisi a rămas neocupat, pe el fiind așezat un obiect negru, simbol al doliului. Miniștrii vor discuta despre măsurile urgente care vor fi luate și despre succesorii celor decedați.

Cine va prelua interimar conducerea Iranului

Reuters face o scurtă prezentare a ceea ce prevede Constituţia iraniană în cazul în care un preşedinte este incapacitat sau moare în timpul mandatului:

Articolul continuă după reclamă
  • În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice spune că primul vicepreşedinte - care este Mohammad Mokhber - preia conducerea, cu confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran.
  • Un consiliu format din primul vicepreşedinte, preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte în termen de maximum 50 de zile.
Pe acelaşi subiect

Ebrahim Raisi a fost ales preşedintele Iranului în 2021 şi, conform calendarului obişnuit, alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025. În conformitate cu normele constituţionale, se poate aştepta acum ca acestea să aibă loc până la începutul lunii iulie.

Președintele Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter

Un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat duminică într-un incident în apropierea oraşului Verzegan, lângă graniţa cu Azerbaidjan. La bord se afla şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian.

Echipele de salvare au detectat aparatul și au ajuns în zona prăbuşirii după mai bine de 12 ore. La locul accidentului, salvatorii nu au găsit niciun supraviețuitor.

Preşedintele iranian se intorcea dintr-o vizită diplomatică din Azerbaidjan, unde a inaugurat un dig cu oficialii din Baku. Convoiul format din 3 elicoptere în care se afla Ebrahim Raisi a fost surprins de o ceaţă deasă în apropierea graniţei cu Azerbaijanul, lângă oraşul Tabriz. 

Adept al liniei dure şi fost şef al sistemului judiciar, Raisi era considerat de mulţi unul dintre viitorii lideri supremi ai Iranului. Perioada în care Raisi a fost la conducere a fost umbrită de proteste masive, ce au avut legatură cu Mahsa Amini - femeia care a murit după ce a fost arestată pentru că nu şi-ar fi purtat hijab-ul în mod corespunzător. De asemenea, Raisi mai este cunoscut și pentru că a fost de acord cu execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak. Pentru asta, Statele Unite l-au sancționat dur pe lider. Raisi a fost pe lista neagră de sancțiuni a Washingtonului pentru complicitate la "încălcări grave ale drepturilor omului" - acuzații respinse de către autoritățile de la Teheran. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri externe » Ce urmează în Iran, după moartea președintelui Ebrahim Raisi. Cine va prelua interimar conducerea țării