Antena Meniu Search
x

Atentatele din Iran, comise cu două bombe detonate de la distanţă. Americanii neagă orice implicare. Teheranul jură răzbunare

The Wall Street Journal relatează că Israelul le-a spus aliaților săi că nu a fost implicat în atentatele din Iran. Totodată Statele Unite au calificat drept "absurdă" orice sugestie că Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în dubla explozie care a ucis miercuri 95 de persoane lângă mormântul lui Qassem Soleimani, generalul iranian ucis de americani în 2020. Teheranul nu a învinuit în mod oficial un anumit grup sau o țară, dar succesorul lui Soleimani a spus că au legătură cu războiul dintre Israel şi Hamas şi tensiunile din regiune.

de Redactia Observator

la 04.01.2024, 13:52

Atentatele din Iran, comise cu două bombe detonate de la distanţă. Americanii neagă orice implicare a SUA ori a Israelului. Teheranul jură răzbunare
Atentatele din Iran, comise cu două bombe detonate de la distanţă. Americanii neagă orice implicare a SUA ori a Israelului. Teheranul jură răzbunare - Profimedia

Iranul a numit exploziile de miercuri "atacuri teroriste" și a promis răzbunare pentru cele două atentate din orașul Kerman, soldate cu cel puţin 95 morţi şi 211 răniţi. Exploziile s-au produs în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, generalul care a fost asasinat de SUA în 2020. Soleimani era arhitectul operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu iar iranienii comemorau 4 ani de la uciderea sa. 

Soleimani a fost cea mai puternică personalitate militară a Iranului înainte de a fi asasinat în Irak și este venerat ca un erou național de către regimul islamic și susținătorii acestuia. Tasnim, o agenție de presă afiliată Gărzilor Revoluționare, a relatat că două pachete încărcate cu explozibili au fost plasate la intrarea în cimitir şi detonate de la distanță. 

Cele două explozii s-au produs la distanţă de câteva minute una de cealaltă, iar a doua i-a lovit pe cei care alergau să ofere ajutor celor răniţi în prima explozie, potrivit oficialilor iranieni. Cele mai multe victime au avut loc în timpul celei de-a doua explozii. Prima s-a produs la aproximativ 700 de metri de mormântul lui Soleimani, în timp ce a doua a avut loc la aproximativ 1 km distanță.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis celor din spatele atacurilor "că această tragedie va avea un răspuns dur", iar președintele Ebrahim Raisi a jurat că "îi va urmări și identifica pe organizatorii și autorii  actului terorist". Teheranul nu a învinuit în mod oficial un anumit grup sau o țară.

Pe acelaşi subiect

Deși nu a existat o revendicare a răspunderii, generalul Esmail Ghaani, succesorul lui Soleimani, a declarat că atacurile și uciderea unui comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare în Siria, săptămâna trecută, nu vor descuraja Iranul și grupurile din regiune de la "dezrădăcinarea regimului sionist". Sunt primele comentarii ale unui oficial iranian de rang înalt care leagă exploziile din Kerman de tensiunile din regiune. 

Americanii neagă orice implicare a SUA ori a Israelului în atentatele din Iran

"Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Orice afirmaţie contrară este absurdă", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. El nu a precizat la cine s-a referit, vorbind pur şi simplu despre nişte "acuzaţii care circulă" şi a subliniat nu dispune de informaţii "independente" în legătură cu atentatul. "Nu avem niciun motiv să credem că Israelul este implicat în această explozie", a adăugat el, deplângând decesele înregistrate în rândul civililor.

Pe de altă parte, întrebat despre eliminarea unui înalt oficial al Hamas din Liban, Matthew Miller a răspuns că Saleh al-Arouri era "un terorist brutal". Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, şi alte şase cadre ale mişcării islamiste palestiniene au fost ucişi într-o lovitură aeriană atribuită Israelului, care a vizat marţi seara birourile grupării aflate în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian.

"Nu este în interesul nimănui - nici al vreunei ţări din regiune, nici al vreunei ţări din lume - să vedem acest conflict escaladând mai mult decât s-a întâmplt deja", a afirmat el, în timp ce toată lumea se teme că războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian din Fâşia Gaza se va extinde în întreaga regiune.

Oficial american: Atentatul din Iran seamănă cu atacurile ISIS

Dubla explozie seamănă cu un "atac terorist" de tipul celor efectuate de gruparea Stat Islamic (SI), a afirmat un înalt responsabil american, citat de AFP. "Pare ca un atac terorist, genul de lucru pe care SI l-a făcut în trecut, şi asta presupunem în acest moment", a declarat presei acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, sub protecţia anonimatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atentatele din Iran, comise cu două bombe detonate de la distanţă. Americanii neagă orice implicare. Teheranul jură răzbunare