Video Cea mai dură înfrângere pentru Rusia de la începutul războiului: ucrainenii au recucerit un oraş strategic. Zelenski: "Mulţumesc războinicilor noștri"
Pe fondul luptelor din Ucraina, ameninţarea nucleară se face, din nou, auzită. Rusia a mobilizat un submarin nuclear, pentru testarea unor torpile în Oceanul Arctic. Fostul director CIA a răspuns, însă, atacurilor voalate şi a asigurat că răspunsul aliaţilor SUA şi NATO va fi unul ferm.
Pe front, forţele ruseşti au lansat în această dimineaţă aproximativ 10 rachete asupra oraşului Zaporojie, epicentrul îngrijorărilor din ultimele luni. Între timp, armata ucraineană a reuşit să îşi asigure o victorie importantă pe front, la mai bine de 220 de zile de la începutul luptelor. După luni întregi de lupte de uzură, Ucraina i-a administrat Rusiei cea mai importantă înfrângere de la începutul războiului. Armata lui Zelenski a recucerit oraşul Liman, aflat la graniţa dintre Doneţk şi Lugansk. "Lîman este complet eliberat. Mulțumesc militarilor noștri, războinicilor noștri. Slavă Ucrainei!", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Victoria din Liman a adus armatei ucrainene şi alte două victorii mici, eliberarea a două aşezări din Herson
Ca să nu îşi recunoască eşecul de pe front, forţele ruseşti au declarat doar că s-au retras în alte zone mai favorabile din punct de vedere strategic. Victoria din Liman a adus armatei ucrainene şi alte două victorii mici, eliberarea a două aşezări din Herson. Între timp, apar informaţii şi despre strategia Rusiei, iar ameninţarea nucleară prinde noi proporţii. Rusia ar fi trimis în Oceanul Arctic un submarin nuclear lansat oficial în iunie. Potrivit informaţiilor NATO, submarinul poate transporta şi lansa torpila nucleară "Poseidon", supranumită şi "Arma Apocalipsei". Unele surse neoficiale susţin că submarinul rusesc ar fi cauzat şi defecţiunile de la conductele Nord Stream. Un fost director CIA a avertizat că aliații SUA și NATO vor distruge forțele ruse şi flota din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin ar folosi arme nucleare în războiul său cu Ucraina.
"Am răspunde printr-un efort condus de NATO, care ar elimina fiecare forţă convenţională rusă pe care o putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Crimeea şi, de asemenea, în fiecare navă din Marea Neagră", a declarat David Petraeus, fost director CIA. În umbra luptelor de pe front, anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene de către Rusia este din nou arătată cu degetul. România şi alte 8 state membre ale NATO din Europa de Est şi Centrală au semnat o declaraţie comună în care condamnă mişcarea lui Putin şi cer aderarea Ucrainei la NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰