Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cea mai dură noapte de atacuri aeriene în Gaza. Mărturia unui medic român din enclavă: Nu am putut să ajutăm toţi oamenii

Război Israel - Hamas. O încetare a focului în Fâşia Gaza este condiţionată de eliberarea tuturor ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas. Este anunţul făcut azi-noapte de preşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Deocamdată, încă două femei, în vârstă de 79 şi 85 de ani, au fost eliberate de organizaţia teroristă în timp ce soţii lor au rămas captivi. Şi un român se numără printre cei 220 de oameni încă prizonieri în Gaza. Continuă pierderile de vieţi omeneşti în rândul populaţiei palestiniene civile. Peste 400 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, după cea mai dură noapte de atacuri aeriene. Organizaţia Mondială a Sănătăţii le cere autorităţilor israeliene să-şi retragă ordinul de evacuare pentru spitalele din Gaza, pentru că unii pacienţi - de exemplu, nou-născuţii prematuri, care sunt în incubatoare - nu pot fi mutaţi. 

de Redactia Observator

la 24.10.2023 , 13:39

Imaginile eliberării lui Nurit Cooper şi Yocheved Lifshitz au fost făcute publice de Hamas şi le surprind pe cele două femei foarte slăbite. Vestea a ridicat, însă, spiritele familiilor lor. Eliberarea a avut loc prin intermediul medierii egipteano-qatareză, iar ostaticele au fost preluate de voluntarii Crucea Roşie. La momentul predării, Yocheved Lifshitz a făcut un gest neaşteptat. S-a întors către un militant Hamas mascat şi i-a strâns mâna. După un drum scurt cu ambulanţa, cele două femei au fost transportate cu elicopterul până în Tel Aviv.

Situaţia celorlalţi ostatici rămâne sub un mare semn de întrebare. În cadrul unui interviu pentru Sky News, negociatorul şef al grupării spune că toţi vor fi eliberaţi în momentul în care atacurile aeriene ale Israelului se vor opri.

În Gaza, cartiere întregi sunt puse la pământ de atacuri aeriene. Ultimele nopţi au fost teribile. Un jurnalist palestinian a reuşit să scoată doi copii de sub dărâmăturile unei clădiri pusă la pământ de bombe. Era acolo pentru a relata de la faţa locului, când o mamă i-a pus copiii în braţe şi l-a implorat să îi salveze. Un medic român din Fâşie relatează cu groază momentele grele din timpul bombardamentelor.

Vezi și

Medic român: Patru etaje au fost făcute praf, puse la pământ. Nu am putut să ajutăm toţi oamenii. Am lucrat la terapie intensivă. Sincer, ce am văzut, este foarte de greu de imaginat. Ne dorim să se oprească aceste atacuri şi să trăiască toată lumea în pace.

Pe acelaşi subiect

De ce întârzie ofensiva terestră a Israelului

Ofensiva terestră a armatei israeliene este în continuare în aşteptare. Motivul este că Statele Unite vor să negocieze în continuare eliberarea ostaticilor.

Benjamin Netanyahu, premierul Israeului: Aceasta este o bătălie a umanității împotriva barbariei, adică a sălbăticiei care este de neimaginat. Am trecut prin războaie, am văzut lucruri oribile, dar nu am văzut niciodată lucruri atât de oribile.

Mohammad Shtayyeh, premierul palestinian: Premierul israelian se laudă în fața lumii, pretinzând că luptă împotriva barbariei în numele civilizației. Poporul palestinian posedă însă o cultură bogată, o istorie adânc înrădăcinată și un viitor.

Continuă însă atacurile israeliene, care au produs sute de morţi şi de răniţi în rândul civililor palestinieni. Asta pentru că şefii grupării teroriste nu au nici cele mai mici scrupule când este vorba să-i folosească drept scuturi umane. Toate intrările în tunelurile în care Hamas se ascunde sunt în zone locuite de oameni de rând sau lângă şcoli şi spitale.

Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit: Hamas ține mai mult de finanţatorii din Iran decât de copiii în spatele cărora se ascund. Nu există niciun scenariu în care să i se permită Hamas să controleze Gaza sau orice parte a teritoriilor palestiniene.

Iranul este una dintre ţările care au trimis fonduri grupării teroriste, în special prin intermediul cryptomonedelor, însă conturile cu monede virtuale ale Hamas au fost blocate abia după atacurile de la începutul lunii. Oricum, Teheranul vede un singur vinovat în moartea civililor palestinieni.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de externe: Ceea ce se întâmplă în Gaza este o crimă de război evidentă a Israelului împotriva umanității.

Preşedintele Israelului a declarat că situaţia este mult mai gravă decât şi-ar fi închipuit, pentru că Hamas nu acţionează singură. Oficialii din Ierusalim au ajuns la această concluzie după ce, asupra unui luptător Hamas lichidat, a fost găsit un manual cu instrucţiuni întocmit de gruparea Al-Qaida.

Criză umanitară în Gaza

La nivel umanitar, însă, situaţia este din ce în ce mai complicată. În Fâşia Gaza intră doar 20 de tiruri cu ajutoare pe zi, în condiţiile în care - pe timp de pace - pătrundeau 100 de autovehicule. Iar acum nevoile oamenilor sunt cu mult mai mari şi mai urgente.

Mahmoud Abu Al-Atta, manager de aprovizionare și instalație, Societatea Semilunii Roșii Palestiniene: Acordăm importanță în principal spitalelor care au cea mai urgentă nevoie de ajutor. Vom furniza și lapte femeilor și copiilor, în afară de hrana obișnuită.

Problematică este şi cererea Israelului de evacuare a oraşului Gaza, pentru că medicii nu au cum să-i evacueze pe toţi pacienţii, în condiţiile în care foarte mulţi nu pot fi mutaţi.

Iyad Abu Zaher, director al Spitalului Al-Aqsa: Pacienți dializați, prematuri, incubatoare și maternități. Acum acest spital tratează de câteva ori mai mulţi pacienţi faţă de capacitatea pe care o poate oferi. Copiii prematuri sunt în mare pericol.

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au reunit din nou, în regim de urgenţă, pentru a găsi cea mai bună cale pentru ca situaţia din zonă să nu escaladeze. În urma atacurilor din Fâşia Gaza, şi-au pierdut viaţa - până acum - în jur de 30 de voluntari ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar şi încă un jurnalist palestinian.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Cea mai dură noapte de atacuri aeriene în Gaza. Mărturia unui medic român din enclavă: Nu am putut să ajutăm toţi oamenii