Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Cea mai veche" mumie, descoperită în Egipt. Mormântul faraonic de 4.300 de ani, găsit într-un puţ de 15 metri

Mormânt faraonic descoperit în apropiere de capitala Cairo. Egiptologii susţin că ar putea fi cea mai veche şi „cea mai completă” mumie care nu a fost descoperită încă în ţară, a declarat joi şeful echipei de excavare. 

de Redactia Observator

la 27.01.2023, 10:02

Rămăşiţele mumificate vechi de 4.300 de ani au fost găsite în partea de jos a unui puţ de 15 metri într-un grup recent descoperit de morminte din dinastia a cincea şi a şasea, în apropiere de Piramida în trepte din Saqqara, a declarat Zahi Hawass, directorul echipei.

Mormânt faraonic descoperit în apropiere de Cairo

Rămăşiţele mumificate ale unui bărbat pe nume Hekashepes se aflau într-un sarcofag de calcar care fusese sigilat în mortar. „Această mumie poate fi cea mai veche şi mai completă găsită în Egipt până în prezent”, a declarat într-un comunicat Hawass, unul dintre foştii miniştri ai antichităţilor egiptene.

Printre alte morminte găsite a fost unul aparţinând lui Khnumdjedef, un inspector de funcţionari, un supraveghetor al nobililor şi un preot în timpul domniei lui Unas, ultimul faraon al dinastiei a V-a. Era decorat cu scene din viaţa de zi cu zi, potrivit Agerpres.

Un alt mormânt i-a aparţinut lui Meri, „păzitor al secretelor şi asistent al marelui conducător al palatului”.

Printre morminte au fost găsite numeroase statui, inclusiv una reprezentând un bărbat şi pe soţia sa şi mai mulţi servitori, se arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » "Cea mai veche" mumie, descoperită în Egipt. Mormântul faraonic de 4.300 de ani, găsit într-un puţ de 15 metri