Antena Meniu Search
x

Ceartă în Cabinetul de Război al Israelului. Netanyahu ar vrea amânarea sau chiar evitarea unei operațiuni terestre de amploare în Gaza - presă

Război Israel - Hamas. Presa israeliană scrie de câteva zile despre exista unui dezacord în Cabinetul de Război cu privire la intrarea armatei în Fâşia Gaza: ministrul Apărării Yoav Gallant crede că armata este pregătită, în timp ce Netanyahu ar considera că este nevoie de mai mult timp pentru operaţiunea terestră.

de Redactia Observator

la 24.10.2023, 13:02

Vezi și

"Întârzierea lansării operațiunii terestre în Gaza exacerbează atât criza dintre guvern și armată cât și cea din interiorul guvernului. După eliberarea a două femei israeliene în vârstă, Hamas speră că prin eliberare parțială a ostaticilor va atenua din presiunea internațională", scrie Haaretz într-o analiză despre un "joc al nervilor dus în Israel înaintea ofensivei din Gaza".

Aceeaşi publicaţie ia în calcul ipoteza potrivit căreia Netanyahu încearcă să pregătească opinia publică pentru amânarea sau chiar evitarea unei operațiuni terestre de amploare în Fâșia Gaza. Motivul? În ultimele zile, oficiali apropiați ai lui Netanyahu au solicitat public amânarea operațiunii terestre din Gaza iar pe rețelele sociale au fost diseminate mai multe mesaje în acest sens. 

Şi Times of Israel a scris despre tensiuni între ministrul Apărării și șeful armatei, Herzi Halevi, pe de o parte, și Netanyahu, pe de altă parte, deoarece premierul nu a dat încă undă verde pentru operaţiunea terestră în Gaza; aşteaptă ca negocierile pentru eliberarea ostaticilor să dea roade.

Armata israeliană aşteaptă ordinul de a intra în Gaza 

Pe acelaşi subiect

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza, în timp ce ambele părţi încearcă să transmită un mesaj de unitate pentru a risipi zvonurile despre presupuse neînţelegeri între armată şi executiv cu privire la momentul declanşării unei ofensive terestre în enclava palestiniană, transmite EFE.

Unele mass-media au relatat despre existenţa unor tensiuni între ministrul Apărării Yoav Gallant şi şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), generalul locotenent Herzi Halevi, pe de-o parte, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, care încă nu a ordonat începerea operaţiunii la sol, într-o aparentă încercare de a câştiga timp pentru ca negocierile cu privire la ostaticii ţinuţi de Hamas, mulţi dintre ei de diferite naţionalităţi, să dea roade.

Guvernul şi armata au trimis un mesaj de unitate după ce presa a relatat despre tensiune

Guvernul şi armata israeliană au transmis luni un mesaj de unitate pentru a încerca să spulbere zvonurile despre existenţa unor divergenţe cu privire la operaţiunea terestră din Gaza pentru eliminarea grupării islamiste palestiniene Hamas, autoarea atacurilor din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care 1.400 de oameni au murit şi 222 au fost răpiţi.

Într-o declaraţie comună publicată de biroul prim-ministrului israelian, se afirmă că acesta, împreună cu ministrul apărării şi şeful Statului Major General, "lucrează împreună în strânsă cooperare, 24 de ore pe zi, pentru a obţine victoria totală asupra Hamas". "Există încredere deplină între prim-ministru, ministrul apărării şi şeful Statului Major General al IDF, care sunt uniţi într-un scop clar", se arată în declaraţia comună.

La rândul său, Gallant a declarat luni că Armata se pregăteşte pentru "următorul pas" în Fâşia Gaza, care va consta într-o "operaţie multilaterală pe uscat, pe mare şi în aer". "Pregătiţi-vă în continuare pentru operaţiunea noastră, care va sosi în curând. Noi ne pregătim temeinic pentru următorul pas: o operaţiune multilaterală pe calea aerului, terestră şi maritimă. Faceţi-vă treaba, pregătiţi-vă. Vom avea nevoie de voi," a declarat Gallant într-un mesaj către soldaţi.

La rândul său, liderul partidului ultraortodox Shas (al doilea cel mai puternic din coaliţia guvernamentală după Likud-ul de dreapta al lui Netanyahu), Aryeh Deri, a negat luni că ar exista astfel de diferende cu armata şi a subliniat că militarii încearcă să identifice momentul cel mai bun pentru a declanşa operaţiunea.

"Nu se poate intra aşa, oricând. Nu pot divulga toate detaliile, dar nu se pune problema că armata nu este pregătită şi nici că politicul nu îi permite" să declanşeze ofensiva terestră, a declarat Deri la o şedinţă a partidului său. Deşi Deri nu este nici ministru şi nici nu are experienţă militară, el este, totuşi, unul dintre puţinii politicieni numiţi ca observator în cabinetul de război creat de Netanyahu după atacurile din 7 octombrie, notează EFE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ceartă în Cabinetul de Război al Israelului. Netanyahu ar vrea amânarea sau chiar evitarea unei operațiuni terestre de amploare în Gaza - presă