Video Cel mai lung pod suspendat din lume, construit la doar 500 de kilometri de România. Construcţia face legătura între două continente
Cel mai lung pod suspendat din lume a fost construit la 500 de kilometri de România, în Turcia. Podul traversează strâmtoarea Dardanele, care face legătura între Marea Egee de Marea Marmara. Construcţia are peste patru kilometri şi jumătate şi scurtează mult călătoria. Practic, de pe un continent pe altul se trece în doar 6 minute în loc de cel puţin 90 de minute cât dura traversarea cu feribotul.
Inaugurarea podului Çanakkale sau Daradanele, cum mai e numit, s-a transformat în sărbătoare naţională în Turcia. Mii de oameni au asistat la eveniment, iar avioane de luptă au survolat construcţia. Podul a fost deschis cu o întrecere între o maşină sport şi o motocicletă de concurs.
Colosul de 4,6 kilometri care traversează strâmtoarea Dardanele a fost ridicat în cinci ani. Este un proiect ambiţios care a ajuns în cartea recordurilor după ce a detronat Podul Perlelor din Japonia, care are ''doar'' 3.9 kilometri.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Turcia a depăşit Japonia care avea cel mai lung pod în ceea ce priveşte distanţa dintre piloni şi ocupă acum prim loc.
Cei doi piloni care ţin podul în picioare se înalţă până la 318 metri şi transformă structura în al şaselea cel mai înalt pod din lume. Distanţa de 2023 de metri care separă cei doi piloni nu a fost aleasă întâmplător pentru că anul viitor Turcia sărbătoreşte centenarul Republicii.
Pe cât de impresionante sunt datele tehnice, pe atât de importantă este utilitatea construcţiei care face legătura între oraşele Gelibolu din Europa şi Lapeski din partea asiatică a Turciei. Podul va oferi o alternativă mult mai rapidă la călătoria cu feribotul.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Acum aceeaşi călătorie poate fi încheiată în doar 6 minute prin Podul Canakkale 1915.
Data inaugurării podului nu a fost aleasă nici ea întâmplător. 18 martie marchează 107 ani de la victoria navală din Dardanele din cel de-al doilea Război Mondial în faţa flotelor britanice şi franceze.
Kim Boo-kyum, premierul Coreei de Sud: Podul Canakkale 1915 va lăsa în urmă această istorie de conflict şi coliziuni. Va fi o punte de legătură între Est şi Vest şi va începe o nouă eră de pace şi prosperitate.
Proiectul a costat Turcia 2,5 miliarde de euro, iar Erdogan susţine că suma ar putea fi recuperată în şase ani pentru că anual se vor economisi 415 milioane de euro prin reducerea consumului de carburant şi a emisiilor de carbon generate de feriboturi. Şoferii care traversează podul trebuie să plătească în jur de 12 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰