Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel puțin 550 de credincioși musulmani au murit în timpul pelerinajului de la Mecca din cauza temperaturilor de aproape 50 de grade

Cel puțin 550 de credincioși musulmani au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Hajj) la Mecca din cauza temperaturilor care s-au apropiat şi de 52 de grade Celsius. Cel puțin 323 dintre morţi sunt egipteni iar cei mai mulți dintre ei au decedat din cauza unor boli legate de caniculă, au declarat pentru AFP doi diplomați arabi. Este un număr dublu de decese faţă de anul trecut când cel puțin 240 de pelerini au fost declaraţi morți de diverse țări, majoritatea dintre ei fiind indonezieni.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 11:12

Cel puțin 550 de credincioși musulmani au murit în timpul pelerinajului de la Mecca din cauza temperaturilor de aproape 50 de grade Cel puțin 550 de credincioși musulmani au murit în timpul pelerinajului de la Mecca din cauza temperaturilor de aproape 50 de grade - Profimedia

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca în acest an din cauza temperaturilor extreme înregistrate, dintre care 323 sunt egipteni, iar cel puțin 60 sunt iordanieni. Noile decese ridică totalul raportat până acum de mai multe țări la 577, potrivit unui bilanţ AFP citat de The Guardian. Potrivit diplomaților arabi citaţi, totalul cadavrelor aflate la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, a fost de 550.

Studiu: Hajj, din ce în ce mai afectat de schimbările climatice

Hajj, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, s-a desfăşurat în acest an în timpul verii, un anotimp deosebit de călduros în Arabia Saudită. Peste 2.700 de cazuri de "epuizare din cauza căldurii" au fost înregistrate doar în ziua de duminică, a anunţat Ministerul saudit al Sănătăţii la sfârşitul marelui pelerinaj.

Articolul continuă după reclamă

Luni, temperaturile au atins luni 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, cel mai important oraş sfânt al islamului, unde pelerinii sunt pe cale să finalizeze Hajj-ul, a anunţat Centrul Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită.

Pe acelaşi subiect

Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de schimbările climatice, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută. Temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile au crescut în fiecare deceniu cu 0,4 grade Celsius. 

Multe dintre ritualurile Hajj-ului, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat care au avut loc sâmbătă, presupun ca pelerinii să stea în aer liber ore întregi în timpul zilei. Unii pelerini au povestit pentru AFP că au văzut corpuri nemișcate pe marginea drumului și servicii de ambulanță care păreau uneori copleșite.

Hajj-ul a atras aproximativ 1,8 milioane de pelerini în acest an 

"Locurile sfinte înregistrează astăzi temperaturile cele mai ridicate de la începutul Hajj-ului, care pot atinge 49 de grade, iar noi le recomandăm invitaţilor lui Dumnezeu să nu se expună la soare", a declarat Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită, potrivit postului public de televiziune Al Ekhbariya.

Potrivit unui anunţ făcut duminică de Ministerul de Externe al Iordaniei, 14 pelerini iordanieni au murit "după ce au suferit o insolaţie din cauza valului de căldură extremă" şi că alţi 17 pelerini erau "daţi dispăruţi".

Autorităţile din Teheran au anunţat moartea a cinci pelerini iranieni, fără să precizeze cauza deceselor lor, în timp ce oficialii din Dakar au declarat că trei pelerini senegalezi au decedat. "Prevenţia este importantă, iar pelerinii nu trebuie să iasă în aer liber în orele cele mai călduroase, doar dacă este absolută nevoie sau să folosească o umbrelă", a subliniat Ministerul Sănătăţi din Arabia Saudită într-un comunicat citat de postul TV Al Ekhbariya. 

"Instrucţiunile noastre sanitare pentru zilele următoare sunt clare şi simple: folosiţi o umbrelă, beţi apă cu regularitate şi evitaţi expunerea la soare", a precizat ministerul saudit. Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toţi musulmanii care dispun de mijloacele financiare şi fizice nesare trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă. În acest an, Hajj-ul a atras aproximativ 1,8 milioane de pelerini, din care 1,6 milioane au venit din străinătate, potrivit autorităţilor saudite.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Cel puțin 550 de credincioși musulmani au murit în timpul pelerinajului de la Mecca din cauza temperaturilor de aproape 50 de grade