Antena Meniu Search
x

Cele şase ţări UE care au participat la inaugurarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. Una s-a răzgândit

Radio Europa Liberă a dezvăluit cine sunt statele membre ale Uniunii Europene care şi-au trimis  reprezentanți la învestirea președintelui rus Vladimir Putin pe 7 mai. Agenţia Reuters a relatat iniţial că șapte țări, inclusiv Franța la nivel de ambasador, plănuiau să participe la inaugurarea lui Putin la Kremlin. Una s-a răzgândit însă chiar în dimineaţa evenimentulkui 

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 11:43

Cele şase ţări UE care au participat la inaugurarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. Una s-a răzgândit
Cele şase ţări UE care au participat la inaugurarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. Una s-a răzgândit - Profimedia

Lista obținută de Radio Europa Liberă dezvăluie că diplomați din Franța, Grecia, Cipru, Malta, Ungaria și Slovacia au participat la ceremonia de inaugurare a lui Vladimir Putin. Cu o seară înainte, Belgia intenționa să-și trimită şi ea reprezentantul la eveniment. Cu toate acestea, surse diplomatice citate de Radio Europa Liberă au indicat că în cele din urmă acesta nu a mai participat la ceremonia care a marcat începerea celui de-al cincilea mandat al lui Putin

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că ţara sa nu-l recunoaște pe Vladimir Putin drept președinte ales democratic și legitim al Rusiei. Şi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, s-a opus ca reprezentanții Uniunii Europene să participe la ceremonie.

Agenţia Reuters a scris pe 6 mai că 7 ţări vor asista, dar a numit doar 3 dintre ele: Franţa, Ungaria şi Slovacia. Occidentul a boicotat în mare parte ceremonia de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat cu o zi înainte că la inaugurarea lui Putin nu va fi niciun reprezentant al țării, iar purtătorul de cuvânt al UE a confirmat că 20 de state membre UE au boicotat evenimentul. SUA au transmis totuşi că îl recunosc pe Putin ca președinte al Rusiei.

Anterior, Kremlinul a anunţat că șefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitați la inaugurarea lui Putin.

În perioada 15-17 martie 2024, în Rusia și pe teritoriile ocupate din Ucraina au avut loc alegeri prezidențiale. Pe 18 martie, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunţat că Vladimir Putin a câștigat cu 87,28% dintre voturi.

Observatorii și experții independenți au evaluat că alegerile din Rusia nu au fost libere şi corecte, aminteşte Radio Europa Liberă. Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a început oficial al cincilea mandat. Dar, toţi posibilii contracandidații ai săi din partea unor partide neparlamentare sau independenţi care au strâns semnături au fost respinşi de către Comisia Electorală Centrală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Cele şase ţări UE care au participat la inaugurarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. Una s-a răzgândit