Antena Meniu Search
x

Cercetătorii americani au clonat, în premieră, un dihor dintr-o specie pe cale de dispariţie

Oamenii de știință americani au clonat cu succes un dihor cu lăbuțe negre, pe cale de dispariție, folosind ADN de la un animal identic care a murit în urmă cu 33 de ani.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 21.02.2021, 11:12

Prima imagine a dihorului clona, Elizabeth Ann
Prima imagine a dihorului clona, Elizabeth Ann - USFWS
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Dihorul botezat Elizabeth Ann s-a născut pe 10 decembrie 2020, fiind clonat cu ajutorul AND-ului unui alt exemplar pe nume Willa, scrie BBC. Oamenii de știință spun că acest demers va contribui la creșterea rezervei genetice a populației de dihori cu lăbuțe negre.

"Deși această cercetare este preliminară, este prima clonare a unei specii native pe cale de dispariție din America de Nord și oferă un instrument promițător pentru eforturile continue de conservare a dihorului cu lăbuțe negre", a transmis Noreen Walsh, directorul USFWS Mountain-Prairie Regiune.

Elizabeth Ann nu va fi eliberată în sălbăticie, ci va rămâne la sediul laboratorului din Colorado, unde s-a născut, astfel încât cercetătorii să o poată ține sub supraveghere.

Dihorul a fost clonat de compania ViaGen Pets & Equine, care a transferat cu succes un embrion într-un dihor surogat.

Dihorul cu lăbuțe negre este singura specie de dihor din America de Nord și se numără printre cele mai amenințate mamifere de pe continent. Situația este atât de gravă încât oamenii de știință, pentru a-i proteja, au vaccinat anti-COVID 120 de exemplare. 

Zeci de mii de nurci - o rudă apropiată a dihorului - au murit după ce au contractat coronavirusul de la oameni. Milioane de nurci au fost sacrificate în Europa pentru a preveni răspândirea virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cercetătorii americani au clonat, în premieră, un dihor dintr-o specie pe cale de dispariţie