Cercetătorii americani au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului, șterse în secret în 2020, la Wuhan
Elucidarea misterului privind originea virusului SARS-CoV-2, care a ucis aproape 3,9 milioane de oameni la nivel mondial, a fost îngreunată de lipsa de acces la informații din China, potrivit Live Science.
Un cercetător American a recuperate mai multe fișiere șterse din Google Cloud care conțin 13 secvențe genetice parțiale ale unora dintre primele cazuri de COVID-19 din Wuhan, potrivit unei investigații New York Times. Această descoperire nu favorizează nicio teorie legată de originea coronavirusului, însă întărește ideea că SARS-CoV-2 circula mult mai devreme decât s-a raportat oficial.
Cele mai timpurii secvențe provin din mostrele prelevate din piața din Wuhan, despre care s-a crezut inițial că a fost locul unde a apărut coronavirusul la sfârșitul lunii decembrie din 2019. Însă au fost cazuri descoperite anterior acestui focar, indicând că în cea mai incipientă fază a pandemiei, virusul a apărut într-un alt loc, potrivit Live Science.
Jesse Bloom, de la Institutul de Medicină Howard Hughes din Seattle, a observant că secvențelor timpurii, șterse în secret, le lipsesc anumite mutații.
„Sunt mult mai similare cu coronavirusurile găsite la lilieci decât cu virusurile din piața din Wuhan”, a declarat cercetătorul american. Bloom a mai adăugând că noile cercetări demonstrează că virusul circula în Wuhan cu mult înainte să fi fost depistat în locul respectiv. „Acest fapt sugerează că secvențele prelevate din piață nu sunt reprezentative pentru virusurile care circulau în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și începutul lui ianuarie 2020”, a mai precizat Bloom.
Cercetătorul american a mai descoperit că secvențele șterse au fost colectate de către Spitalul Renmin al Universității Wuhan, iar o lucrare publicată pornind de la acele date sugerează că acestea au fost obținute din mostre nazale prelevate de la persoane suspectate de COVID-19 la începutul pandemiei.
„Nu există nicio explicație științifică pentru faptul că au fost șterse”, a declarat Bloom. Cercetătorul american dă de înțeles că secvențele respective au fost șterse pentru a nu fi găsite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰