Valeriu Gheorghiţă, despre varianta Delta a SARS-CoV-2: "Se transmite cu ușurință şi are o rată de atac crescută"
Valeriu Gheorghiţă susţine că tulpina Delta - varianta indiană a coronavirusului, se transmite cu ușurință și are o rată de atac crescută în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc. Potrivit coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, această variantă a SARS-CoV-2 este una dintre cele mai adaptate dintre cele care au circulat până acum.
"Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu ușurință de la o persoană la alta şi are o rată de atac crescută în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc", a declarat Ghoerghiţă în cadrul unei emisiuni televizate.
Președintele CNCAV afirmă că "lucrurile sunt în dinamică şi nu se opresc aici".
"Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, și anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adeverește și problema e că lucrurile trebuie să înțelegem că sunt în dinamică și nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența. Pentru că trebuie să înțelegem, dacă vorbim și ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecția cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecția cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de față vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populațional este foarte mare și tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze și să devină mult mai persistent în rândul populației", a declarat la B1 TV medicul Valeriu Gheorghiță.
Medicul Virgil Musta: "Vor fi impuse din nou restricții în România, dacă tulpina Delta se va transmite comunitar"
- Medicul Virgil Musta avertizează: "Vor fi impuse din nou restricții în România, dacă tulpina Delta se va...
- Alexandru Rafila: S-ar putea ca în toamnă să avem o circulaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă...
- Ministrul Sănătății crede că nu am scăpat de pericol, din cauza tulpinii Delta: "Ne uităm cu destul de mare...
Zilele trecute, Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a avertizat că noua variantă Delta a COVID-19 ar putea să aducă noi restricții în România, dacă va exista transmitere comunitară.
"Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină s eva transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formelee clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a afirmat medicul Virgil Musta.
El a atras atenția că noua variantă Delta sau indiană este mai rezistentă la vaccinuri, ceea ce nu înseamnă că acestea nu vor conduce la evitarea formelor grave. “Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a spus Virgil Musta.
Întrebat dacă noua variantă Delta va duce la noi restricții, medicul a răspuns că o transmitere comunitară a virusului în România ar putea duce la acest lucru. “Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a conchis medicul din Timișoara.
Anthony Fauci, despre varianta Delta: "Cea mai mare ameninţare"
Varianta Delta a noului coronavirus, descoperită pentru prima dată în India, este cea mai mare ameninţare la adresa eforturilor Statelor Unite de a eradica COVID-19 la graniţele sale, a declarat marţi expertul american în boli infecţioase, dr. Anthony Fauci, relatează Reuters. "Transmisibilitatea este fără îndoială mai mare la varianta Delta decât varianta originală a COVID-19", a spus Fauci, adăugând că este "asociată cu o severitate crescută a bolii".
Fauci a precizat că vaccinurile autorizate în Statele Unite, inclusiv cel de la Pfizer / BioNTech, sunt eficiente împotriva noii variante a COVID-19.
Varianta Delta a dus la apariţia unui focar sever de COVID-19 în India în aprilie şi mai, care a copleşit serviciile de sănătate din ţară şi a ucis sute de mii de persoane.
Ce este tulpina Delta de coronavirus
Varianta Delta a coronavirusului este tulpina care stă la baza valului uriaş de infectări din India, ţară care a ajuns la peste 29,5 milioane de infectări cu noul coronavirus şi aproape 375.000 de decese provocate de teribilul virus. Informaţiile date publicităţii până acum, de către specialişti, arată că această variantă este mai contagioasă, dar şi mai periculoasă. În cazul în care tulpina respectivă nu duce la deces, este foarte posibil ca ea să lase sechele adânci.
Specialiştii susţin că, dacă o persoană se infectează cu tulpina Delta are mare nevoie să ajungă sub supraveghere medicală, astfel că majoritatea pacienţilor infectaţi cu tulpina Delta a coronavirusului ajunge în spital. Tulpina este periculoasă pentru că poate duce inclusiv la pierderea auzului, dar şi la apariţia unor distrugeri ale ţesuturilor. Distrugerea ţesuturilor poate fi înregistrată la pacienţii care dezvoltă microtromboze, mici cheaguri de sânge care duc la moartea ţesuturilor respective. În aceste cazuri, pacienţii ajung să aibă cangrene, ceea ce înseamn un alt risc de a-şi pierde viaţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰