Antena Meniu Search
x

74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Ceremonii impresionante în toată lumea

Ceremonii impresionante în toată lumea în ziua care a marcat 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Momentul care a grăbit finalul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscut drept Ziua Victoriei, a fost celebrat în Europa, dar şi peste ocean, în capitala Statelor Unite.

de Redactia Observator

la 09.05.2019, 11:08

Vezi și

Ceremonii impresionante în toată lumea în ziua care a marcat 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Momentul care a grăbit finalul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscut drept Ziua Victoriei, a fost celebrat în Europa, dar şi peste ocean, în capitala Statelor Unite. Potrivit tradiţiei, Rusia sărbătoreşte succesul de front astăzi. La Moscova vor defila forţe militare impresionante. Peste 13.000 de soldaţi, 130 de vehicule militare şi 70 de aparate de zbor vor participa la parada din Piaţa Roşie.

Aparent neafectat de ploaia torenţială care s-a abătut asupra Parisului, Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi a participat la reaprinderea flacării de la Arcul de Triumf. Preşedintele francez s-a deplasat ulterior la statuia generalului Charles de Gaulle, unde a depus o altă coroană. De Gaulle este cel care a condus rezistenţa franceză şi a fost ulterior ales şef al statului.

Peste Ocean, mai mulţi veterani din cel de-al Doilea Război Mondial au participat la o ceremonie solemnă la Zidul Libertăţii, un monument ridicat în memoria celor peste 400.000 de americani ucişi în război.

În Ucraina, Ziua Victoriei a devenit un prilej de comemorare a tuturor soldaţilor acestei naţiuni căzuţi la datorie în conflicte. Mame, văduve şi alte rude ale militarilor ucişi în luptele cu rebelii pro-ruşi din Donbas au luat parte la un marş şi la o slujbă religioasă în cinstea victimelor.

În Rusia, Ziua Victoriei se sărbătoreşte la o zi diferenţă din cauza diferenţei de fus orar. După un sfert de secol, trupurile mai multor soldaţi căzuţi la datorie în luptele împotriva naziştilor încă sunt în curs de identificare. În acest an 560 de ostaşi au fost îngropaţi într-un sat aflat la vest de Leningrad.

Cel mai aşteptat eveniment de Ziua Victoriei în Rusia rămâne parada militară din Piaţa Roşie. Peste 13.000 de soldaţi, peste 130 de vehicule militare şi 70 de aparate de zbor vor lua parte la defilare.

Germania nazistă a capitulat în 1945 prin semnarea a două acte, unul pe frontul de vest, în zorii zilei de 7 mai şi altul la Berlin, în faţa forţelor ruse, o zi mai târziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Ceremonii impresionante în toată lumea