74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Ceremonii impresionante în toată lumea
Ceremonii impresionante în toată lumea în ziua care a marcat 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Momentul care a grăbit finalul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscut drept Ziua Victoriei, a fost celebrat în Europa, dar şi peste ocean, în capitala Statelor Unite.
Ceremonii impresionante în toată lumea în ziua care a marcat 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Momentul care a grăbit finalul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscut drept Ziua Victoriei, a fost celebrat în Europa, dar şi peste ocean, în capitala Statelor Unite. Potrivit tradiţiei, Rusia sărbătoreşte succesul de front astăzi. La Moscova vor defila forţe militare impresionante. Peste 13.000 de soldaţi, 130 de vehicule militare şi 70 de aparate de zbor vor participa la parada din Piaţa Roşie.
Aparent neafectat de ploaia torenţială care s-a abătut asupra Parisului, Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi a participat la reaprinderea flacării de la Arcul de Triumf. Preşedintele francez s-a deplasat ulterior la statuia generalului Charles de Gaulle, unde a depus o altă coroană. De Gaulle este cel care a condus rezistenţa franceză şi a fost ulterior ales şef al statului.
Peste Ocean, mai mulţi veterani din cel de-al Doilea Război Mondial au participat la o ceremonie solemnă la Zidul Libertăţii, un monument ridicat în memoria celor peste 400.000 de americani ucişi în război.
În Ucraina, Ziua Victoriei a devenit un prilej de comemorare a tuturor soldaţilor acestei naţiuni căzuţi la datorie în conflicte. Mame, văduve şi alte rude ale militarilor ucişi în luptele cu rebelii pro-ruşi din Donbas au luat parte la un marş şi la o slujbă religioasă în cinstea victimelor.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
În Rusia, Ziua Victoriei se sărbătoreşte la o zi diferenţă din cauza diferenţei de fus orar. După un sfert de secol, trupurile mai multor soldaţi căzuţi la datorie în luptele împotriva naziştilor încă sunt în curs de identificare. În acest an 560 de ostaşi au fost îngropaţi într-un sat aflat la vest de Leningrad.
Cel mai aşteptat eveniment de Ziua Victoriei în Rusia rămâne parada militară din Piaţa Roşie. Peste 13.000 de soldaţi, peste 130 de vehicule militare şi 70 de aparate de zbor vor lua parte la defilare.
Germania nazistă a capitulat în 1945 prin semnarea a două acte, unul pe frontul de vest, în zorii zilei de 7 mai şi altul la Berlin, în faţa forţelor ruse, o zi mai târziu.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰