Antena Meniu Search
x

Video Certificatul care ne deschide lumea, în timp ce pandemia dă semne de încetinire la nivel mondial

Pandemia dă semne de încetinire la nivel mondial. În ultimele trei săptămâni, numărul infectărilor a scăzut cu o treime. Dau roade măsurile de carantină, spun epidemiologii.

de Simona Moloiu

la 06.02.2021, 20:42

Vezi și
  • Liber la călători după vaccinare
  • Libertate de mişcare pentru turiştii imunizaţi
  • Pandemia dă semne de încetinire

Nu este însă momentul să ne relaxăm, spun tot ei. Iar, pe termen scurt, vaccinarea este cea care ne va ajuta să avem o mai mare libertate de mişcare. Israelul eliberează deja un certificat de vaccinare, cu ajutorul căruia, posesorul va putea călători sau va putea participa la evenimente cu public în următoarele şase luni.

Campionii mondiali ai imunizării, israelienii eliberează deja, după rapel, certificate de vaccinare. Pe lângă datele de identificare, documentul conţine un cod QR, dar şi o perioadă de valabilitate de şase luni, adică exact cât spun studiile de până acum că durează imunitatea dobândită în urma vaccinului.

Liber la călători

Oficialii au anunţat că toţi cei vaccinaţi vor avea parte de mai multă libertate, vor putea călători, vor putea merge la spectacole, concerte sau teatru. 

"E o mare greşeală să nu te vaccinezi, pentru că nu vom putea să mergem în vacanţă şi să ne întoarcem la viaţa pe care o aveam înainte, cu sperăm". 

Astfel de certificate de vaccinare primesc şi cei care se imunizează în Dubai. Aici, documentul nu are atât de multe elemente de identificare, dar conţine o ştampilă oficială şi antentul mai multor instituţii publice.  

Libertate de mişcare pentru turiştii imunizaţi

Sunt documente cu care, de exemplu, dacă vin la noi în ţară, scapă de carantină. România, Cipru şi Thailanda, sunt printre primele ţări din lume care au anunţat că vor acorda mai multă libertate de mişcare turiştilor imunizaţi.

Deja, mai multe state ale lumii cer un certificat de vaccinare unic la nivel mondial, pentru a se putea evita falsificarea acestora. 

Lena Hallengren, ministrul suedez pentru Afaceri Sociale: "Este ceea ce noi, în Suedia, ne dorim. Nu vrem o bucată de hârtie cu o ştampilă pe care nu o înţelegem"

Imunizarea devine astfel cea mai rapidă cale de a redeschide lume. Este şi motivul pentru care mai multe state caută cu disperare să accelereze campania de vaccinare.

Ungaria a anunţat că de săptămâna viitoare va începe vaccinarea cu unul dintre serurile produse de chinezi, după ce luna trecută, dezamăgită de strategia Uniunii Europene, a semnat contracte separate de achiziţie cu Rusia şi China. 

Pandemia dă semne de încetinire

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Cine este rapid salvează vieţi, cine nu pierde vieţi. De aceea nu putem aştepta după Bruxelles. Procurarea vaccinurilor de către Bruxelles este foarte înceată".

Statisticile din ultimele zile arată că pandemia dă semne că încetineşte. În utlimele 3 săptămâni, numărul infectărilor a scăzut cu 30%, graţie măsurilor de caratină aspre impuse de numeroase state ale lumii, care au atras după sine şi un număr redus de călătorii la nivel global. O altă speranţă vine din Israel, care a anunţat săptămâna aceasta că a descoperit un potenţial.

Foto: iStock/Getty Images

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Certificatul care ne deschide lumea, în timp ce pandemia dă semne de încetinire la nivel mondial