Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China ”a uimit” Pentagonul și serviciile secrete americane cu 2 teste. Arma cu care poate lovi din spațiu orice punct de pe glob

Armata chineză a efectuat două teste de arme hipersonice în timpul verii. Americanii sunt tot mai îngrijoraţi că Beijingul câștigă teren în cursa pentru dezvoltarea unei noi generații de arme, scrie joi Financial Times. 

de Redactia Observator

la 21.10.2021 , 18:04

China ”a uimit” Pentagonul și serviciile secrete americane cu 2 teste. Cât de periculoasă este arma cu care pot lovi orice punct de pe glob Sonda spațială Shenzhou 13 - Profimedia

Pe 27 iulie, armata chineză a lansat o rachetă care a folosit un ”sistem fracționat de bombardament orbital” (FOBS) pentru a propulsa pentru prima dată un „vehicul hipersonic” cu capacitate nucleară în jurul Pământului. Informaţia a fost confirmată de patru persoane care au avut acces la evaluările agenţiilor de informații ale SUA. Financial Times a scris săptămâna aceasta că primul test a fost în august şi nu la sfârșitul lunii iulie. China a efectuat ulterior un al doilea test hipersonic pe 13 august, susţin două surse familiare cu acest caz.

China  a uimit Pentagonul și serviciile secrete americane

Trei surse informate în legătură cu primul test din iulie au spus că lansarea a uimit Pentagonul și serviciile secrete americane, deoarece China a reușit să demonstreze o capacitate de armament nouă. Însă au refuzat să ofere detalii. O sursă a spus că oamenii de știință americani, consilieri guvernamentali, se chinuie să înțeleagă capabilitatea pe care SUA nu o posedă în prezent, adăugând că ceea ce a realizat China pare „că sfidează legile fizicii”.

Articolul continuă după reclamă

Experți: Și China este capabilă de inovație, dar să nu exagerăm

Pe acelaşi subiect

Experții în rachete și spațiu au dezbătut testul realizat de chinezi. Jeffrey Lewis, expert în arme nucleare, a declarat că se pare că Beijingul a dezvoltat o nouă inovație, dar a subliniat necesitatea menținerii unui grad de scepticism. "Ar trebui să fim deschiși la realitatea că și China este capabilă de inovație tehnologică. Dar aș fi atent cu privire la caracterizări exagerate care pot ajuta la scuzarea unui eșec din partea agențiilor de informații. Dacă spunem că o inovație este imposibil de imaginat, atunci nimeni nu este cu adevărat responsabil pentru că a ratat-o”, a adăugat Lewis.

Casa Albă a refuzat miercuri să comenteze. Oficialii guvernului SUA, inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, au refuzat să confirme sau să infirme existența testului, care rămâne clasificat. Președintele Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la armele hipersonice.  Însă, ministerul chinez de externe a negat în această săptămână dezvăluirile FT, spunând că au testat doar un vehicul spațial pe 16 iulie. Ambasada Chinei la Washington a refuzat și ea să comenteze.

Admiralul Charles Richard, șeful comandamentului strategic care supraveghează forțele nucleare americane, a declarat săptămâna aceasta pentru ziarul militar american Stars and Stripes că nu este „surprins” de dezvăluirile FT și că ar putea să apară mai multe informații despre testele chinezilor luna viitoare. Richard a intensificat în acest an avertismentele despre armele nucleare ale chinezilor și a declarat ziarului că Beijingul ar putea „acum să execute orice strategie nucleară posibilă”.

În timpul verii, au apărut imagini prin satelit care arătau că în China se construiesc câteva sute de silozuri pentru a găzdui rachete balistice intercontinentale. Ned Price, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, a declarat săptămâna aceasta că administrația Biden este foarte îngrijorată de expansiunea rapidă a forțelor nucleare din China, inclusiv de dezvoltarea de „noi sisteme de lansare”.

Ce este sistemul fracționat de bombardament orbital

Fractional Orbital Bombardment System sau FOBS este un sistem de lansare a rachetelor nucleare dezvoltat în anii 1960 de către Uniunea Sovietică și desființat în 1983, ca urmare a prevederilor tratatului SALT II din 1979. Reprezintă unul dintre primele eforturi sovietice de a folosi spațiul pentru un atac nuclear. FOBS prevedea lansarea focoaselor nucleare pe orbita joasă a Pământului, unde urmau să orbiteze, înainte de a fi activate către o țintă. Practic, implica lansarea unei arme nucleare în spațiu de unde sovieticii puteai lovi orice punct de pe glob. Sistemul nu avea limită de rază de acțiune, traiectoria de zbor nu dezvăluia locația țintei, iar focoasele ar fi putut fi îndreptate către America de Nord peste Polul Sud, evitând detectarea de către NORAD. 

Ce înseamnă testul chinezilor și cât de înfricoșător este? FOBS nu este nou, scrie Foreign Policy. Uniunea Sovietică a desfășurat un sistem similar în timpul Războiului Rece. Însă testul Chinei  rămâne o veste nedorită, nu pentru că este o tehnologie futuristă fantastică, ci pentru că este încă un pas într-o cursă de înarmare inutilă, costisitoare și periculoasă, susține sursa citată. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » China ”a uimit” Pentagonul și serviciile secrete americane cu 2 teste. Arma cu care poate lovi din spațiu orice punct de pe glob