Antena Meniu Search
x

China riscă să blocheze o rută cheie pentru lanțurile globale de aprovizionare. A avertizat și companiile aeriene să evite "zonele periculoase” din jurul Taiwanului

China a avertizat companiile aeriene care operează în Asia să evite zborurile în zonele din jurul Taiwanului, unde efectuează exerciții militare, ca răspuns la vizita făcută de Nancy Pelosi la Taipei. Operaţiunile armatei chineze în jurul insulei riscă să provoace ocoliri şi întârzieri în transportul global, scrie Bloomberg. Strâmtoarea Taiwan este o rută cheie pentru lanțurile globale de aprovizionare.

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 14:04

Operațiunile militare ale Chinei în jurul Taiwanului amenință să blocheze o rută cheie în transportul global. Companiile aeriene, avertizate să evite "zonele periculoase”
Operațiunile militare ale Chinei în jurul Taiwanului amenință să blocheze o rută cheie în transportul global. Companiile aeriene, avertizate să evite "zonele periculoase” - Bloomberg

Autorităţile chineze au trimis marți seară o notificare oficială prin care desemnaau șase zone din spațiul aerian din jurul Taiwanului drept "zone periculoase”, relatează Bloomberg. Zborurile vor fi restricționate de pe data de 4 august, ora 12 p.m. până pe data de 7 august, ora 12 p.m.

După ce Nancy Pelosi a aterizat marţi la Taipei, devenind cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, China a condamnat dur vizita și a anunţat o serie de răspunsuri economice și militare. China consideră Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori şi un furnizor cheie de semiconductori, ca fiind o parte a țării. Taiwanul rămâne cea mai sensibilă problemă dintre SUA și China, având potențialul de a declanșa un conflict militar, potrivit Bloomberg. 

Compania chineză Xiamen Airlines a anunțat modificări la mai multe curse, invocând "controlul fluxului” în Fujian, peste Strâmtoarea Taiwan. Piloții de la Cathay Pacific Airways au fost sfătuiți să transporte combustibil pentru alte 30 de minute de zbor pentru o posibilă redirecționare în Taiwan.

Compania Korean Air plănuiește să redirecționeze unele dintre cursele sale către Asia de Sud pentru a evita spațiul aerian al Taiwanului în perioada exercițiilor militare chineze, a declarat un purtător de cuvânt. Şi compania ANA își schimbă rutele de zbor către Taiwan, a declarat un reprezentant al transportatorului japonez. ANA și Japan Airlines vor continua să opreze curse către şi dinspre Taiwan. 

Pe acelaşi subiect

Taipei poartă discuţii cu Japonia și Filipine pentru rute alternative de trafic aerian. Autorităţile maritime din Taiwan au avertizat navele să evite zonele în care vor avea loc exerciții. Şi autorităţile pentru siguranța maritimă din China au emis multiple avertismente pentru navele care traversează anumite zone din jurul Taiwanului, invocând exercițiile militare.

Companiile se confruntă deja cu dificultăți în lanțul global de aprovizionare provocate de invazia Ucrainei de către Rusia. Nu este clar dacă interdicția de trei zile a zborurilor va fi prelungită.  Prin urmare se amplifică îngrijorările legate de creșterea prețurilor mărfurilor și de noi riscuri care să afecteze lanțurile de aprovizionare.

Pe Aeroportul Internațional Xiamen Gaoqi, unul dintre aeroporturile cele mai apropiate de Taiwan, 123 de curse au fost anulate, în timp ce 79% dintre zboruri funcţionau normal, potrivit datelor furnizate Variflight. Pe Aeroportul Internațional Fuzhou Changle din Fujian, 93 de curse au fost anulate și 74% din zboruri funcționau în mod normal.

Tensiunile China - Taiwan ar putea duce la ocoliri şi întârzieri în transportul global

Anunțul Chinei privind exercițiile militare din jurul Taiwanului riscă să afectează lanțurile globale de aprovizionare, provocând întârzieri din cauza ocolirilor maritime, scrie Bloomberg. Furnizorii de gaze redirecționează sau reduc viteza pe unele nave cu gaz natural lichefiat aflate în drum spre Asia de Nord. Livrările către Taiwan și Japonia din acest weekend vor fi afectate. Companiile de transport maritim își evaluează opțiunile după decizia Chinei de a derula exerciţii militare. Acestea amenință să perturbe una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.

Administrația pentru siguranța maritimă din China a emis mai multe avertismente. Navelor li s-a interzis să navigheze în zonele în care se vor desfășura exerciții de joi până duminică. Taiwanul a avertizat operatorii să găsească rute alternative de acces și de plecare din șapte porturi majore de pe insulă în timpul exercițiilor Chinei.

Administratorii și proprietarii de nave au declarat miercuri că traficul prin strâmtoarea Taiwan era normal, iar firmele de consultanță au raportat un impact redus pentru petrolierele din regiune. Dar, pe măsură ce China intensifică activitatea militară și interdicțiile intră în vigoare, operatorii ar putea fi obligaţi să redirecționeze navele prin estul insulei evitând calea navigabilă aglomerată dintre China continentală și Taiwan.

Acest lucru va crea întârzieri de aproximativ trei zile. ”Dacă există trageri cu muniţie reală în porțiunea strâmtorii care este folosită pentru navigație, atunci traficul petrolierelor este probabil să fie deviat. Este contraproductiv din punct de vedere economic pentru China să închidă navigația prin strâmtori”, a spus Anoop Singh, șef de cercetare la Braemar.

Strâmtoarea Taiwan este o rută cheie pentru lanțurile de aprovizionare, aproape jumătate din flota globală de containere a traversat această cale navigabilă în acest an, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Cu toate acestea, doar 14% dintre navele de petrol și gaze ale Chinei au tranzitat strâmtoarea în acest an, potrivit companiei de analiză Vortexa. Navele mai mici sau cele cu călătorii mai scurte preferă această rută, în timp ce petrolierele mai mari navighează pe la est de Taiwan. Exercițiile militare sunt programate să se încheie săptămâna viitoare, iar operatorii și analiștii vor urmări să vadă dacă tensiunile scad.

”Vom deveni îngrijorați dacă exercițiile devin mai lungi și mai intense, cu impact asupra lanțurilor de aprovizionare, dar nu există niciun semn că acest lucru se va întâmpla acum”, a declarat Huang Huiming, manager la Nanjing Jing Heng Investment Management.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » China riscă să blocheze o rută cheie pentru lanțurile globale de aprovizionare. A avertizat și companiile aeriene să evite "zonele periculoase” din jurul Taiwanului