Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China își duce rivalitatea cu SUA în spațiu. Beijingul vrea să construiască o stație spațială de două ori mai mare decât ISS

China intenționează să-și extindă stația spațială la șase module de la trei în următorii ani, oferind astronauților din alte state o platformă alternativă pentru misiunile pe orbita joasă a Pământului. În același timp, Stația Spațială Internațională (ISS), condusă de NASA, se apropie de sfârșitul duratei sale de viață, în timp ce noua stație ar putea fi folosită pentru cel puțin 15 ani, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 05.10.2023 , 11:23

Stația spațială construită de China China își duce rivalitatea cu SUA în spațiu. Beijingul vrea să construiască o spație spațială de două ori mai mare decât ISS - Shutterstock

Stația spațială construită de China, cunoscută și sub numele de Tiangong, sau Palatul Celest, este complet funcțională de la sfârșitul anului 2022, gazduind maximum trei astronauți la o altitudine orbitală de până la 450 km. Cu 180 de tone metrice după extinderea sa la șase module, Tiangong are doar 40% din masa ISS, care poate susține un echipaj format din șapte astronauți. Dar Stația Spațială Internațională, pe orbită de mai bine de două decenii, ar putea fi scoase din uz după 2030, aproximativ în același timp în care China se așteaptă să devină "o putere spațială majoră".

Mass-media chineză de stat a declarat anul trecut, în timp ce Tiangong a devenit pe deplin operațional, că China nu va fi "încetinită", întrucât ISS se îndrepta spre pensionare, adăugând că "mai multe țări" au cerut să-și trimită astronauții pe stația chineză.

Dar, într-o lovitură pentru aspirațiile Chinei de diplomație spațială, Agenția Spațială Europeană ( ESA ) a declarat anul acesta că nu are necesarul bugetar sau acordul politic pentru a participa la Tiangong, amânând planurile din ultimii ani ale unor potențiale misiuni spațiale.

Articolul continuă după reclamă

China vrea să-și consolideze poziția de putere spațială majoră

Tiangong a devenit o emblemă a creșterii și a încrederii Chinei în eforturile sale spațiale, devenind o concurență reală pentru State Unite, chiar și după ce a fost îndată afară de pe ISS. Legislația americană interzice orice colaborare, directă sau indirectă a NASA la proiectele chinezilor.

Rusia, participantă la ISS, are planuri similare de diplomație spațială, ceea ce sugerează că partenerii Moscovei din grupul BRICS - Brazilia, India, China și Africa de Sud ar putea colabora pentru o nouă stație spațială. Roscosmos, agenția spațială rusă, a declarat anul trecut că intenționează să construiască o stație spațială cuprinzând șase module care să poată găzdui până la patru cosmonauți.

Adrian Popovici Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » China își duce rivalitatea cu SUA în spațiu. Beijingul vrea să construiască o stație spațială de două ori mai mare decât ISS