Antena Meniu Search
x

Cine a fost Fidel Castro

Fiu al unui fermier spaniol, Fidel Castro a ajuns în 1959 în fruntea Cubei şi a fost unul din cei mai longevivi lideri de pe planetă. A reuşit să rămână la putere 47 de ani, deşi a fost unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai Statelor Unite. Sub regimul comunist al lui Fidel, Cuba a avut mari probleme economice.

Vezi și

Fiu al unui fermier spaniol, Fidel Castro a ajuns în 1959 în fruntea Cubei şi a fost unul din cei mai longevivi lideri de pe planetă. A reuşit să rămână la putere 47 de ani, deşi a fost unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai Statelor Unite. Sub regimul comunist al lui Fidel, Cuba a avut mari probleme economice.

Data oficială de naştere a lui Fidel Castro este 13 august 1926, deşi unii suţin că "El comandante" a venit pe lume un an mai târziu, în 1927. Pare surprinzător, dar, în tinereţe, Fidel Castro nu era comunist, ci avea mai degrabă vederi liberale. Dar a venit la putere cu ajutorul comuniştilor, în 1959, la capătul unui război de gherilă de câţiva ani, dus împotriva trupelor fidele dictatorului Fulgencio Batista.

Castro a intrat în conflict cu Statele Unite, mai ales după ce a trecut la politica de naţionalizări, în urma cărora au fost confiscate proprietăţile, inclusiv ale oamenilor de afaceri americani. În replică americanii au făcut tot posibilul să elimine noul regim comunist din Cuba.

Pe acelaşi subiect

În 1961, administraţia americană a organizat debarcarea în Cuba a unui grup de dizidenţi cubanezi, care urmau să-l înlăture pe Castro. Cei peste o mie de combatanţi au fost însă măcelăriţi în teribila bătălie din Golful Porcilor.

Ca să-şi asigure supravieţuirea regimului, Fidel Castro s-a apropiat de URSS şi, în octombrie 1962, a fost protagonistul teribilei Crize a Rachetelor. Casa Albă şi Kremlinul au fost atunci în pragul războiului nuclear, după ce Castro a permis sovieticilor să instaleze rachete nucleare în Cuba. Timp de mai bine de 30 de ani, Castro a visat să devină un lider regional şi a luptat pentru exportul revoluţiei comuniste în America Latină.

Statele Unite au impus Cubei un embargou care i-a adus uriaşe probleme economice. De asemenea, El Lider Maximo se lăuda că a supravieţuit la nu mai puţin de 600 de tentative de asasinat puse la cale de CIA. La finalul Războiului Rece însă, rămas fără sprijinul sovieticilor, Castro a fost nevoit să accepte deschiderea Cubei către lume. Odinioară excomunicat de Vatican, în ianuarie 1998 a permis ca Papa Ioan Paul al 2-lea să viziteze Cuba.

În anii 2000, starea de sănătate a lui Castro s-a înrăutăţit. În 2006, la 80 de ani, a fost operat în urma unor grave probleme intestinale şi a fost nevoit să delege atribuţiile. Iar în 2008, Fidel a renunţat cu totul la şefia statului, cedând-o lui Raul Castro. Retras din activitate, Fidel Castro a avut tot mai mari probleme medicale şi a fost văzut tot mai rar în public.

În cei 47 de ani, cât Fidel Castro şi-a condus ţara, la Casa Albă s-au perindat 10 preşedinţi americani şi 13 administraţii prezidenţiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cine a fost Fidel Castro