Antena Meniu Search
x

Video Cine este Ruja Ignatova, cea mai căutată femeie din lume. Are FBI-ul pe urme după o fraudă de 4 miliarde de dolari. Cum funcţiona afacerea

O bulgăroaică este pe lista celor mai căutate 10 persoane de către FBI. Femeia, supranumită "Regina Crypto", a pus la punct o schemă piramidală prin care şi-a păgubit clienţii cu peste patru miliarde de dolari. Fondatoarea monedei virtuale OneCoin, cu care ar fi fost cumpărat şi în România un teren de două milioane de euro, este dispărută din viaţa publică de cinci ani.  

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 02.07.2022, 16:22

Vezi și

Într-o rochie roşie lungă, strălucitoare, Ruja Ignatova urca în 2016 pe scena Arenei Wembley din Londra pe melodia "Girl on Fire" a Aliciei Keys cu o promisiune pentru toţi cei prezenţi: criptomoneda ei va doborî Bitcoin. "Cred cu tărie că va fi criptomoneda numărul unu la nivel mondial. Și motivul pentru care cred asta este pentru că vă văd pe toți aici", spunea Ruja Ignatova. În acelaşi an, bulgaroaica a ajuns şi la Bucureşti, să îşi promoveze afacerea în faţa a circa 1.700 de potenţiali investitori: "Cred că aţi văzut că avem acum 1,3 milioane de membri. Compania merge foarte, foarte bine".

Cum funcţiona afacerea "Reginei Crypto". Fraudă de 4 miliarde de dolari

Explicaţia succesului era simplă. Afacerea funcţiona pe principiul schemei piramidale - cât timp erau agăţaţi noi şi noi plătitori, investitorii mai vechi câştigau sume exorbitante. Firma oferea cumpărătorilor un comision dacă vindeau aşa-zisa criptomonedă cât mai multor apropiaţi. OneCoin era recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricționat şi nu folosea tehnologia blockchain, pe care funcţionează Bitcoin sau Ethereum de exemplu. Frauda se ridică la 4 miliarde de dolari şi este considerată una dintre cele mai mari din istoria schemelor Ponzi. "Faceţi plăţi peste tot, oricare dintre voi, la nivel global. Şi asta suntem. Suntem cetăţeni globali ai unei lumi mici, care doresc să facă o schimbare", declara Ruja Ignatova.

Cine este Ruja Ignatova, singura femeie pe lista celor mai căutate 10 persoane de FBI

Din 2017, Regina a fost dată dispărută, când oficialii americani au semnat un mandat de arestare pe numele ei, iar anchetatorii au început cercetările. Cinci ani mai târziu, devine singura femeie de pe lista celor mai căutaţi 10 fugari de către FBI, care pune la bătaie 100.000 de dolari sunt pentru orice informaţie care duce direct la arestarea acesteia. Ruja Ignatova este acuzată de opt infracţiuni, inclusiv fraudă electronică și fraudă a valorilor mobiliare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Cine este Ruja Ignatova, cea mai căutată femeie din lume. Are FBI-ul pe urme după o fraudă de 4 miliarde de dolari. Cum funcţiona afacerea