Antena Meniu Search
x

Cine este singurul supraviețuitor din primul vagon al trenului lovit de un marfar, în Grecia. Medicii încearcă să-l ţină în viaţă

Un student în vârstă de 20 de ani este singurul supraviețuitor al primului vagon al trenului care a intrat în coliziune cu un marfar, marţi noapte, în Grecia. Tânărul este internat în stare gravă, cu leziuni cerebrale, și a suferit două intervenții chirurgicale. Populaţia a fost îndoliată de accidentul feroviar care a ucis cel puţin 57 de persoane. 

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 17:58

- Profimedia Images

57 de persoane au murit în teribilul accident feroviar din Grecia. O bună parte se afla în primul vagon al trenului de călători lovit violent de un marfar. O singură persoană a supravieţuit din respectivul vagon. Tânărul de 20 de ani este grav rănit, iar medicii se luptă să-l salveze, notează Kathimerini

''Starea lui este încă critică. Avem și câțiva răniți care au fost operați. Au fost 20 de internari in spitalul nostru, 15 au rămas si sunt în stare bună, 5 au fost externaţi. Unii au fost operați, iar alții vor fi operați, starea lor nefiind îngrijorătoare'', a spus un reprezentant al Spitalului General Larissa.

Scenele care s-au desfășurat la spital la primele ore după tragedie au fost demne de un film de groază. La locul accidentului se aflau nu mai puţin de 40 de ambulanțe. ''Am trăit așa ceva acum 20 de ani, când am avut accidentul rutier din Tempe cu copiii. Aceleași proceduri, nefericire!''

Grecia, împărţită între furie şi durere

Pe acelaşi subiect

Bilanţul accidentului feroviar de marţi din Grecia a crescut la 57 de morţi, a declarat joi seara un medic legist pentru BBC, în timp ce peste 2.000 de persoane au protestat pentru a doua zi consecutiv la Atena şi Salonic, şocate de dezastrul care s-a produs în apropierea oraşului Larissa. "Suntem supăraţi pe companie, pe guvern şi pe guvernele trecute care nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile de la căile ferate greceşti", a declarat pensionarul Stavros Nantis, la Atena.

Filmul catastrofei din Grecia

Accidentul a avut loc marţi, cu puţin înainte de miezul nopţii. Un tren de pasageri care transporta 350 de persoane a intrat în coliziune cu un tren de marfă care venea din sens opus, pe aceeaşi linie ferată. Ciocnirea lor a făcut ca vagoanele din faţă să fie cuprinse de flăcări.

Mulţi dintre pasagerii aflaţi la bord erau studenţi, care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit petrecut la Atena pentru a sărbători intrarea în Postul Paştelui ortodox. Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că temperaturile din interiorul primului vagon - care a luat foc - au atins 1.300 grade Celsius, ceea ce face "dificilă identificarea persoanelor care se aflau înăuntru".

Lipsurile reţelei feroviare greceşti

Mulţi din Grecia consideră că accidentul era previzibil dată fiind lipsa de investiţii în domeniul căilor ferate, iar sindicatul acuză "lipsa de respect" a guvernelor succesive, considerând că aceasta a dus la "rezultatul tragic".

În timpul unei vizite la un spital unde s-au adunat rudele celor dispăruţi, Zoe Rapti, ministrul adjunct al Sănătăţii din Grecia, a declarat pentru BBC că investiţiile în reţeaua feroviară au fost îngreunate de criza datoriilor de la sfârşitul anilor 2000, care a dus la măsuri drastice de austeritate în schimbul unei salvări financiare din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. "Desigur, lucrurile ar fi trebuit să fie făcute în aceşti ani, dar, după cum vă amintiţi, Grecia s-a confruntat cu o mare criză economică timp de peste 10 ani, ceea ce înseamnă că multe lucruri au regresat", a spus ea. Ministrul a precizat că va avea loc o "anchetă amplă", care, a promis Rapti, va oferi răspunsuri.

Şeful de gară din Larissa, de vină pentru tragedie

Şeful de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijenţă. El a recunoscut că poartă o parte din vină pentru accident. "Este literalmente devastat. Încă din primul moment, şi-a asumat responsabilitatea care îi revine", a declarat avocatul său, lăsând să se înţeleagă că şeful de gară, al cărui nume nu a fost făcut public, nu este singurul vinovat.

Ministrul grec al Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat din cauza accidentului, afirmând că îşi va asuma responsabilitatea pentru "eşecurile de lungă durată" ale autorităţilor de a repara un sistem feroviar ce nu era adaptat pentru secolul XXI.

Însă declaraţiile premierului Kyriakos Mitsotakis, care a sugerat că de vină ar fi fost o "eroare umană tragică", au provocat furia populaţiei. Miercuri, manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia în faţa sediului central al companiei Hellenic Train din Atena, care este responsabilă de întreţinerea căilor ferate din Grecia. Au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, care au aruncat cu pietre şi au aprins incendii pe străzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Cine este singurul supraviețuitor din primul vagon al trenului lovit de un marfar, în Grecia. Medicii încearcă să-l ţină în viaţă