Video Cine păstrează câinele şi pisica în caz de divorţ? Judecătorii spanioli le vor decide soarta precum în cazul unui copil
Cine păstrează câinele şi pisica în caz de divorţ? În Spania acest lucru va fi stabilit de un judecător, la fel ca în cazul unui copil. Autorităţile de acolo au decis că un animal de companie este un membru al familiei şi are drepturi.
În cazul în care un divorţ nu este amiabil, judecătorul trebuie să decidă nu numai cui rămân bunurile, ci şi unde ar fi mai fericit câinele, pisica, hamsterul sau papagalul foştilor soţi.
Alvaro Iraizor, avocat: Soarta acestor animale va depinde de relaţia cu proprietarii, dar şi de situaţia materială a acestora, cum se întâmplă şi în cazul animalelor de companie ale celor decedaţi.
Tot judecătorul va stabili care dintre foştii soţi va plăti pensie alimentară pentru animalul de companie. Dacă se dovedește că unul dintre stăpâni a abuzat animalul, vinovatul nu va mai avea voie să se apropie de acesta.
''Este precum un membru al familiei. Este nepotul meu patruped.''
- O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost observată în Botoșani. În țara noastră mai sunt aproximativ...
- Papa Francisc îi îndeamnă pe oameni să adopte copii şi să nu îşi reverse afecţiunea doar pe animale
- Răsfăţul de sărbători pe care stăpânii animalelor de companie ar trebui să-l uite. Avertismentul veterinarilor
Pilar Gomez, asociaţie protecţie animale Trapitos LaPi: Sunt animale în vârstă care sunt obişnuite să trăiască alături de familia lor, în casa lor şi brusc pentru ele asta se schimbă.
Legea îi ajută pe judecători să protejeze animalele
Modificarea legii vine după ce autorităţile spaniole au stabilită că animalele de companie nu sunt simple accesorii, ci membri legali ai familiei, recunoscute ca ființe care au sentimente şi, deci, şi drepturi.
Alan Labra, veterinar: Precum copiii, animalele simt stresul din mediul în care trăiesc, simt energia negativă şi asta se manifestă şi fizic. Este important ca separarea stăpânilor să fie făcută în mod responsabil pentru a permite vizite.
Sunt şi spanioli pe care legea partajului animalelor îi face să ridice din sprâncene.
''În cazul separării, se ia în calcul interesul minorului şi preferinţa acestuia, în acest caz e cam dificil să întrebi animalul.''
Oficialii de la Madrid spun că o astfel de lege era necesară pentru că, după despărţire, tot mai multe persoane duceau adevărate războaie pentru animalul de companie, iar de multe ori, judecătorilor le era greu să finalizeze un divorţ, tocmai din cauza unor astfel de certuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰