Antena Meniu Search
x

O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost observată în Botoșani. În țara noastră mai sunt aproximativ 50 de exemplare

O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost identificată pe Lacul de acumulare Stânca - Costeşti din judeţul Botoşani, a anunţat Serviciul Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 16:22

Potrivit specialiştilor acestei instituţii, "câteva exemplare de gârliţă mică au fost observate în pasaj în aria de protecţie special avifaunistică ROSPA 0058 Lacul Stânca - Costeşti", scrie Agepres.

"Gârliţa mica este una dintre speciile de gâşte europene de talie mai mică, critic periclitată din Palearcticul de Vest. Populaţia globală a suferit un declin accentuat în decursul secolului XX, specia fiind pe cale de dispariţie", precizează reprezentanţii ANANP.

Pasărea este foarte asemănătoare cu gârliţa mare, mult mai comună, de care se deosebeşte prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depăşind linia ochilor şi prezenţa unui cerc galben în jurul ochiului.

Populația prezentă, estimată la 31 - 51 de exemplare

Pe acelaşi subiect

Populaţia prezentă în timpul iernii în ţara noastră este estimată la 31 - 51 de exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor şi siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârliţe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâşte.

Această pasăre soseşte în România începând cu luna octombrie şi pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie. În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetaţie ierboasă naturală.

Populaţia globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27.000 de indivizi. Tendinţa populaţională este considerată descrescătoare, specia fiind clasificată ca "vulnerabilă".

Principalele ameninţări asupra speciei sunt pierderea habitatelor, mortalitatea produsă de vânătoarea accidentală, deranjul determinat de turismul organizat în zonele de cuibărit şi cele de iernare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost observată în Botoșani. În țara noastră mai sunt aproximativ 50 de exemplare