Antena Meniu Search
x

Video Cod roşu de vânt şi ploi în Norvegia. Cea mai puternică furtună din ultimii 30 de ani: rafale de 180 km/h. Atenţionare MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Norvegia asupra evoluţiei fenomenelor meteorologice severe din ultimele ore, pe care autorităţile locale le consideră că ar putea constitui cea mai puternică furtună din ultimele trei decenii, scrie news.ro.

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 14:26

Vezi și

Potrivit MAE, se aşteaptă ca furtuna, de origine atlantică, denumită ,”Ingunn", să afecteze centrul ţării, urmând să se deplaseze apoi spre zona de nord.

Rafalele de vânt ating chiar şi 180 km/h

”Se preconizează ca în regiunile respective să se manifeste vânt cu intensitate de uragan, perturbând activitatea  companiilor de trafic aerian şi liniilor de feribot. În zonele muntoase, pe anumite tronsoane, s-au închis drumuri, tuneluri şi poduri, iar cursurile şcolare au fost suspendate. Poliţia a avertizat că sunt aşteptate rafale de vânt cu viteze de la 126 până la 180 de kilometri pe oră, posibile inundaţii, alunecări de teren şi avalanşe puternice. Populaţia a fost sfătuită să nu îşi părăsească locuinţele, să evite călătoriile inutile, să ancoreze obiectele cu risc de deplasare şi/sau dislocare din cauza vântului şi să recurgă la telemuncă, acolo unde este posibil”, a transmis MAE.

Totodată, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost actualizate şi emise următoarele alerte meteorologice de fenomene periculoase:

Pe acelaşi subiect

- cod portocaliu de gheaţă/polei pe nave pentru zonele marine şi de coastă, cu acumulări rapide şi masive de gheaţă pe ambarcaţiuni, cu risc de pierdere a stabilităţii şi scufundarea bărcilor mici, accidente pe prova/puntea navelor, deteriorarea echipamentelor de siguranţă şi a sistemelor de comunicaţii (începând din data de 01 februarie 2024 şi până la diminuarea fenomenelor severe meteorologice);

- cod portocaliu de vânt pentru zone din Møre şi Romsdal, Nordfjord, Trøndelag şi Troms; autorităţile avertizează asupra posibilelor întreruperi de durată ale alimentării cu curent electric, necesitatea pregătirii pentru situaţii de urgenţă, luarea de măsuri pentru limitarea daunelor, evitarea zonelor de coastă, evitarea călătoriilor neesenţiale, anulări ale curselor de feribot, avion sau alte mijloace de transport, închiderea podurilor, posibile daune ale locuinţelor, reducerea vizibilităţii pe arterele de circulaţie, ambuteiaje, risc crescut de accidente auto, daune produse de valurile puternice asupra infrastructurii şi clădirilor din zona de coastă, risc de deplasare şi/sau dislocare a obiectelor neancorate corespunzător, atenţie sporită în timpul conducerii autovehiculelor, urmărirea constantă a sfaturilor şi rapoartelor rutiere (www.175.no), începând din 1 februarie 2024;

- cod roşu de vânt pentru zone din Trøndelag, Helgeland şi Nordland cu risc major de producere de uragane în zona de coastă; sunt aşteptate daune deosebit de mari aduse clădirilor, infrastructurii, pădurilor şi surselor de alimentare; anularea curselor de feribot, avion, alte mijloace de transport; închiderea podurilor, căilor rutiere, tunelurilor; apariţia de ambuteiaje majore; autorităţile recomandă evitarea deplasărilor, evitarea zonelor de coastă, urmărirea constantă a sfaturilor şi rapoartelor rutiere (www.175.no), pregătirea pentru situaţii de urgenţă, luarea de măsuri pentru limitarea daunelor produse locuinţelor (începând din ziua de 1 februarie 2024).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.yr.no, www.varsom.no/en/, http://oslo.mae.ro/, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cod roşu de vânt şi ploi în Norvegia. Cea mai puternică furtună din ultimii 30 de ani: rafale de 180 km/h. Atenţionare MAE