Cod violet de caniculă în Europa. Au murit peste 100 de persoane (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 27.06.2019, 21:27.
Actualizat: 27.06.2019, 21:29

Peste 100 de oameni, inclusiv un român, au fost ucişi de valul istoric de caniculă care sufocă Europa. E alertă de cod violet, cel mai grav dintre toate, în mai multe ţări. După cea mai călduroasă zi de iunie înregistrată vreodată, suntem avertizaţi că urmează temperaturi chiar şi mai mari!

Peste 100 de oameni, inclusiv un român, au fost ucişi de valul istoric de caniculă care sufocă Europa. E alertă de cod violet, cel mai grav dintre toate, în mai multe ţări. După cea mai călduroasă zi de iunie înregistrată vreodată, suntem avertizaţi că urmează temperaturi chiar şi mai mari! Vor fi 45 de grade la umbră. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a emis o atenţionare de călătorie pentru românii aflaţi în vacanţă.

Spania se luptă cu unul dintre cele mai puternice incendii de vegetaţie din ultimele două decenii. Patru mii de hectare de pădure s-au făcut scrum în Catalonia şi zeci de oameni care locuiesc în zonă au fost evacuaţi.

Peste 250 de pompieri se luptă cu flăcările, care ar putea deveni incontrolabile. Mâine, în trei sferturi din teritoriul Spaniei, dar şi în Grecia vor fi chiar şi 45 de grade la umbră, spun meteorologii. Situaţia e critică şi în Franţa.

Agnes Buzyn, ministrul francez al Sănătăţii: Nu trebuie să ne amăgim, chiar dacă suntem precauţi. Valurile de căldură intensă pot cauza morţi în rândul persoanelor vulnerabile sau bolnave

Canicula a făcut deja victime. În Polonia şi în Lituania, în cea mai fierbinte lună iunie din istorie, aproximativ 120 de persoane au murit înecate, încercând să se răcorească în râuri sau în lacuri.

Din Islanda până în Croaţia, aproape nicio ţară europeană nu a scăpat de valul de aer saharian.

În Italia, aflată sub cod roşu şi portocaliu de caniculă, temperaturile vor ajunge la 43 de grade Celsius în şase oraşe. Unui român care trăia pe străzile din Peninsulă, căldura excesivă i-a fost fatală. Bărbatul de 72 de ani a fost găsit mort în apropierea gării din Milano.

În Franţa, şcolile rămân închise până săptămâna viitoare, iar peste un milion de maşini mai vechi de zece ani nu mai au voie să circule prin Paris, Lyon, Strasbourg şi Marsilia, pentru a reduce poluarea.

Oamenii sunt de părere că "este un lucru bun, fiindcă ştim cât de periculoasă este poluarea. Chiar sunt mulţi oameni care se îmbolnăvesc şi mor din cauza poluării".

În Germania, şoselele au început să se deterioreze din cauza caniculei, care a afectat inclusiv şinele de tren.

Este atât de cald, încât un motociclist a plecat la drum complet dezbrăcat. Călătoria lui a fost întreruptă de poliţie. Dar cum nicio lege nu-i poate interzice să conducă fără haine, autorităţile l-au lăsat să-şi continue drumul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.