Antena Meniu Search
x

Comando britanic SAS, acuzat că a executat cu sânge rece 54 de afgani, între 2010 și 2011 - anchetă BBC

Un comando din cadrul Special Air Service (SAS, Forţele Speciale britanice), a ucis ”cu sânge rece” cel puţin 54 de afgani neînarmaţi în circumstanţe suspecte - fapte ascunse de ierarhia lor - dezvăluie marţi BBC în urma unei anchete jurnalistice de patru ani, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 12.07.2022, 16:31

comando
Comando britanic SAS, acuzat că a executat cu sânge rece 54 de afgani, între 2010 și 2011 - anchetă BBC - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Afgani neînarmaţi au fost ucişi ”cu sânge rece” de către SAS, în raiduri nocturne, în perioada 2010-2011, iar arme au fost depuse pe cadavre, cu scopul justificării acestor crime, dezvăluie postul britanic după o anchetă de patru ani.

Oficiali de rang înalt, inclusiv generalul Mark Carleton-Smith, care conducea la acea vreme Forţele Speciale Britanice, erau la curent cu îngrijorări provocate de aceste operaţiuni în cadrul SAS, însă nu au informat Poliţia Militară, transmite BBC.

Potrivit legii britanice a Forţelor Armate, faptul că un comandant nu informează Poliţia Militară, atunci când ştie că s-au comis eventuale crime de război, constituie o infracţiune penală, scrie BBC.

Mark Carleton-Smith, care s-a pensionat luna trecută, după ce a condus întreaga armată britanică, a refuzat să comenteze pentru BBC. Ancheta jurnaliștilor de la British Broadcasting Corporation are la bază documente judiciare, e-mailuri nedivulgate şi munca de teren a unor jurnalişti în Afganistan.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Britanic al Apărării afirmă că nu deţine probe în vederea unei anchete

”Nicio probă nouă nu s-a prezentat, însă poliţia studiază orice acuzaţie, în cazul în care sunt prezentate probe noi”, a declarat într-un comunicat remis BBC ministerul.

BBC a identificat în această anchetă 54 de persoane ucise prin împuşcare, în circumstanţe suspecte, de către o unitate din cadrul SAS, în perioada noiembrie 2010-mai 2011, în provincia Helmand. ”Prea mulţi oameni au fost ucişi în raiduri nocturne, iar explicaţiile nu aveau sens. Atunci când este deţinut cineva, nu trebuie să ajungă mort”, a declarat pentru BBC un oficial militar. ”Era clar, la acea vreme, că ceva nu era în regulă”, potrivit acestei surse.

Au fost lansate mai multe avertismente, potrivit BBC, însă comandoul a fost autorizat să-şi încheie misiunea şi apoi a fost trimis în altă parte, în 2012, informează news.ro.

În 2014, Royal Military Police (RMP) a lansat o anchetă cu privire la 600 presupuse infracţiuni comise de către forţe britanice în Afganistan, inclusiv de către SAS.

Anchetatorii au declarat pentru BBC că au fost ”obstrucţionaţi” de către armata britanică şi că ancheta s-a încheiat în 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Comando britanic SAS, acuzat că a executat cu sânge rece 54 de afgani, între 2010 și 2011 - anchetă BBC