Comemorarea dezastrului bombardamentelor de la Dresda
La Dresda s-au comemorat 70 de ani de la marile bombardamente aliate care au făcut zeci de mii de victime şi au distrus centrul istoric al oraşului
La Dresda s-au comemorat 70 de ani de la marile bombardamente aliate care au făcut zeci de mii de victime şi au distrus centrul istoric al oraşului
La 13 februarie 1945, bombardierele britanice au efectuat primul raid de amploare asupra Dresdei. În zilele următoare li s-au alăturat şi avioanele americane. 3900 de tone de bombe au creat o "furtună de foc" care a prefăcut în ruine centrul vechi al oraşului. De atunci au fost reconstruite multe clădiri istorice, între care impunătoarea catedrală unde a avut loc, acum, slujba de comemorare.
Trimişii unor oraşe din Anglia, Polonia, Cehia şi Rusia, distruse de bombardamentele aviaţiei naziste, au depus lumânări lângă cea aprinsă în memoria victimelor din Dresda.
Germanii nu uită că ţara lor, sub regimul nazist, a fost cea care a început războiul, a declarat preşedintele Joachim Gauck. El a avertizat că memoria victimelor nu trebuie manipulată pentru a instiga la duşmănie între naţiuni.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Seara, preşedintele, primarul oraşului şi alţi demnitari locali, dar şi ducele de Kent, reprezentantul familiei regale britanice, s-au alăturat unui lanţ uman în centrul istoric. Clopotele au marcat momentul în care au căzut primele bombe, acum 70 de ani.
Participanţii au relevat importanţa comemorării într-un moment în care războiul bate din nou la poarta Europei şi se înmulţesc manifestările de intoleranţă.
După bombardamente, numărul victimelor a fost estimat la 25.000 dar păstrat în secret. Ulterior, sub regimul comunist est-german, s-a vorbit chiar de 500.000 de morţi. Istoricii de astăzi consideră că evaluarea iniţială era corectă iar bilanţul este, oricum, cutremurător.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰