Antena Meniu Search
x

Comitele olimpice din Africa, de acord cu participarea rușilor la Jocurile Olimpice de la Paris: Politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile

Comitetele olimpice africane s-au pronunţat în favoarea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris, cu ocazia Comitetului executiv al Asociaţiei comitetelor naţionale olimpice africane (ACNOA), sâmbătă la Nouakchott (Mauritania), informează AFP.

de Redactia Observator

la 04.03.2023, 15:21

Sportivi ruși la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo
Comitele olimpice din Africa, de acord cu participarea rușilor la Jocurile Olimpice de la Paris - Profimedia

Comitetele Olimpice Africane s-au pronunţat în favoarea participării sportivilor ruşi şi belarusi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, decizia fiind anunţată după Comitetul Executiv al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale din Africa (ANOCA) de la Nouakchott (Mauritania), relatează news.ro.

"Membrii s-au declarat în unanimitate în favoarea participării sportivilor ruşi şi belarusi la toate competiţiile internaţionale. Aşadar, va fi vorba de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe în deplină neutralitate, fără nici un semn de identitate, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024", se arată în comunicat.

Comitetele Olimpice Africane se aliniază astfel poziţiei Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) şi se alătură Consiliului Olimpic al Asiei (COA), care a propus la sfârşitul lunii ianuarie să integreze aceşti sportivi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Planul propus de comitele olimpice africane

Pe acelaşi subiect

Organismul olimpic a schiţat la sfârşitul lunii ianuarie o foaie de parcurs pentru reintegrarea ruşilor şi belaruşilor, excluşi din sportul mondial de la invadarea Ucrainei, sub un steag neutru, cu condiţia ca aceştia "să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina". "Niciun atlet nu ar trebui să fie interzis de la competiţie doar pe baza paşaportului", a asigurat executivul CIO.

Aceasta este şi opinia ANOCA, care "şi-a dat acordul pentru a reafirma că politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile nobiliare care gravitează în jurul păcii, unităţii şi solidarităţii". "Sportivii nu trebuie în niciun caz să plătească preţul mare al unui conflict orice ar fi şi oriunde ar fi", indică comunicatul de presă. Propunerea CIO de a reintegra ruşii şi belaruşii este departe de a fi unanimă.

Într-o scrisoare comună, rezultatul unei conferinţe organizate pe 11 februarie între miniştrii sportului din aproximativ treizeci de ţări, au fost cerute CIO "clarificări" cu privire la neutralitatea atleţilor ruşi şi belarusi care le condiţionează participarea la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Ucraina este împotriva unei prezenţe a sportivilor ruşi şi belarusi la Paris, inclusiv sub un drapel neutru şi chiar a ameninţat că va boicota competiţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Comitele olimpice din Africa, de acord cu participarea rușilor la Jocurile Olimpice de la Paris: Politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile