Antena Meniu Search
x

Video Noapte de război între Israel şi Fâşia Gaza: bombardamente israeliene și sute de rachete trase de Hamas. Bilanțul victimelor

Tensiunea atinge cote alarmante în Ierusalim. Ciocnirile între palestinieni şi poliţia israeliană din ultimele zile s-au transformat în conflict deschis între Israel şi Fâşia Gaza. 250 de rachete au fost lansate de Hamas noaptea trecută, iar unele au ajuns până la periferia Ierusalimului. Drept răspuns, armata israeliană a bombardat peste 100 de poziţii Hamas din Gaza iar cel puţin 25 de oameni ar fi murit.  

de Redactia Observator

la 11.05.2021, 14:47

Tensiunile datează de la începutul Ramadanului şi se intensifică cu fiecare zi. 300 de oameni au fost răniţi ieri, un şofer a intrat cu maşina în mulţimea strânsă în faţa unei moschei. Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israelul au efectuat sute de tiruri, în noaptea de luni spre marţi, în care au fost ucişi 20 de palestinieni în Fâşia Gaza, în cea mai gravă escaladare din ultimii ani, declanşată de violenţe în Ierusalimul de Est ocupat.

Autorităţile din cadrul Hamas au anunţat că au fost ucişi 22 de palestinieni - inclusiv nouă copii - în atacuri aeriene israeliene, efectuate ca represalii faţă de salve de proiectile lansate din enclava palestiniană, şi peste 106 răniţi. ”Ne aflăm în faza iniţială a ripostei noastre vizând ţinte militare în Fâşia Gaza”, a ameninţat marţi un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care anunţat uciderea a 15 membri ai Hamas şi Jihadului Islamic, altă grupare înarmată. Armata israeliană a lovit 130 de ţinte militare, aparţinând în cea mai mare parte Hamas, a precizat Conricus.

Sirene de alarmă au răsunat luni la Ierusalim

Salvele de proiectile trase din Fâşia Gaza reprezintă ”o agresiune gravă împotriva Israelului, căreia nu putem să nu-i răspundem”, a apreciat el. Hamasul a ameninţat luni după-amiaza Israelul cu o nouă escaladare militară, dacă forţele israeliene nu se retrag de pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalimul de Est, unde ciocniri zilnice între palestinieni şi poliţia israeliană s-au soldat cu sute de răniţi începând de vineri. Un lucru rar - sirene de alarmă  au răsunat luni la Ierusalim. Pagube materiale au fost constate în două localităţi atinse de proiectile, situate la 15 kilometri de Ierusalim. Salvatori israelieni au anunţat că aproximativ 30 de persoane au fost rănite, majoritatea la Ashkelon, un oraş israelian situat în apropiere de Fâşia Gaza. Potrivit ultimului bilanţ al armatei, 200 de proiectile au fost trase din Fâşia Gaza către Israel începând de luni, dintre care peste 90% au fost interceptate de către scutul antirachetă ”Domul de Fier”. Numeroase alte rachete au căzut în Fâşia Gaza.

După ce alte rachete au fost lansate marţi, aripa militară a Hamasului a ameninţat să facă din Ashkelon un ”infern”, în cazul în care atacuri aeriene israeliene ucid alţi civili în enclavă. ”Până la urmă palestinienii vor câştiga”, subliniază într-un comunicat liderul Hamas Ismail Haniyeh. Atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza sunt cele mai importante din noiembrie 2019. ”Israelul va reacţiona cu forţă (...). Cel care atacă va plăti un preţ mare. V-o spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura o vreme”, a ameninţat luni seara târziu premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, apreciind că o ”linie roşie” a fost încălcată prin tiruri de proiectile către Ierusalim.

O enclavă pauperizată, cu două milioane de locuitori, Fâşia Gaza este supusă unei blocade israeliene de când Hamasul a preluat putere, în 2007. De atunci, Hamasul şi Israelul s-au înfruntat în trei războaie, în 2008, în 2012 şi în 2014.Noile atacuri aeriene şi salvele de proiectile intervin pe fondul unor violenţe la Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului, ocupat şi anexat de Israel în mod ilegal în dreptul internaţional. Luni, aproximativ 520 de palestinieni şi 32 de poliţişti israelieni au fost răniţi în noi ciocniri pe Esplanada Moscheilor - al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului - şi în alte locuri în Ierusalimul de Est.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Noapte de război între Israel şi Fâşia Gaza: bombardamente israeliene și sute de rachete trase de Hamas. Bilanțul victimelor