Antena Meniu Search
x

Video Cooper, cel mai mare dinozaur din Australia: Are 6,5 metri înălţime şi 30 de metri lungime

Cel mai mare dinozaur din Australia şi unul dintre cei mai mari din lume a fost descoperit de cercetători.

de Redactia Observator

la 08.06.2021, 17:02

Vezi și

Denumit Australotitan, acesta are o înălţime de 6,5 metri şi o lungime de 30 de metri. Mai multe, rămăşiţe ale gigantului au fost descoperite încă din 2007, într-o fermă din Queensland.

Însă, specia sa nu era cunoscută atunci. Acum cercetătorii au ajuns la concluzia că exemplarele de acest tip erau cele mai mari de pe continentul australian. 

Cooper, cel mai mare dinozaur din Australia

În timpul cercetărilor, dinozaurul s-a ales şi cu un nume nou, fiind poreclit Cooper, după zona Cooper Creek din apropiere, unde a fost găsit. Primele oase care fac parte din scheletul lui Cooper au fost descoperite în 2007, la o fermă din Queensland ai cărei proprietari sunt cercetătorii, Robyn şi Stuart Mackenzie.

Pe acelaşi subiect

De atunci, timp de peste un deceniu, paleontologii au înaintat pe drumul anevoios către identificarea sauropodului şi diferenţierea sa clară de alte specii cunoscute anterior. Procesul a fost unul îndelungat din mai multe motive, printre care şi dimensiunea şi starea fragilă a oaselor analizate. Totuşi, în ciuda distanţei temporale mari, multe dintre rămăşiţe au fost găsite intacte, au declarat cercetătorii de la Muzeul Queensland şi Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

Echipa a descoperit că Australotitanul era strâns legat de alte trei specii de sauropode - Wintonotitan, Diamantinasaurus şi Savannasaurus. „Se pare că cei mai mari dinozauri din Australia au făcut parte dintr-o familie fericită", spune dr. Scott Hocknull, unul dintre cercetătorii principali.

Sauropodele erau dinozauri erbivori, de dimensiuni considerabile, având capul mic, gâtul şi coada foarte lungi, dar picioarele groase, ca nişte stâlpi. Potrivit estimărilor echipei de cercetători, aceşti dinozauri cutreierau Australia în perioada Cretacicului, cu aproximativ 92-96 de milioane de ani în urmă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cooper, cel mai mare dinozaur din Australia: Are 6,5 metri înălţime şi 30 de metri lungime