Antena Meniu Search
x

COP28. SUA anunţă o contribuţie de 3 mld. de dolari la Fondul verde pentru climă. Kamala Harris: "Ne aflăm într-un moment de cotitură"

Statele Unite vor contribui cu 3 miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă, a anunţat vicepreşedinta americană Kamala Harris sâmbătă, la COP28 în Dubai, transmite AFP, citat de Agerpres. Ultima dată când Statele Unite au anunţat o contribuţie la acest Fond a fost în 2014. 

de Redactia Observator

la 02.12.2023, 14:20

SUA anunţă o contribuţie de 3 mld. de dolari la Fondul verde pentru climă. Kamala Harris: "Ne aflăm într-un moment de cotitură"
SUA anunţă o contribuţie de 3 mld. de dolari la Fondul verde pentru climă. Kamala Harris: "Ne aflăm într-un moment de cotitură" - Profimedia Images

"Sunt mândră să anunţ un nou angajament de 3 miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă, care ajută ţările în curs de dezvoltare să investească în rezilienţă, energii curate şi soluţii bazate pe natură", a declarat Kamala Harris, prezentă la COP28 în locul preşedintelui Joe Biden.

Ultima dată când Statele Unite au anunţat o contribuţie, în sumă tot de 3 miliarde de dolari, la acest Fond a fost în 2014, în mandatul preşedintelui Barack Obama. Între timp, multe alte ţări şi-au reînnoit contribuţiile la Fondul pentru climă, creat în 2010.

Kamala Harris: Ne aflăm într-un moment de cotitură

"Ne aflăm într-un moment de cotitură. Acţiunea noastră colectivă sau, dimpotrivă, inacţiunea noastră va avea consecinţe pentru miliarde de oameni timp de decenii", a subliniat Kamala Harris.

Pe acelaşi subiect

Anunţul său, chiar dacă este condiţionat de aprobarea Congresului, era un semnal foarte aşteptat pentru a se spera în aplanarea tensiunilor între Nord şi Sud în ce priveşte finanţarea internaţională, ce constituie un punct major în negocierile de la ONU privind schimbările climatice.

SUA vor deveni cel mai mare contributor în valoare absolută la Fond

Dacă promisiunea va fi onorată, SUA vor deveni cel mai mare contributor în valoare absolută la Fond, cu 6 miliarde de dolari.

Alte ţări însă, precum Marea Britanie (5,1 miliarde, potrivit ONG-ului NRDC), Germania (4,9 miliarde) şi Franţa (4,6 miliarde), au contribuţii mai mari în raport cu populaţia lor.

Potrivit Fondului, până în prezent au fost vărsate peste 4 miliarde de dolari şi 13,5 miliarde au fost promise, dar obiectivul este de a strânge 50 miliarde până în 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » COP28. SUA anunţă o contribuţie de 3 mld. de dolari la Fondul verde pentru climă. Kamala Harris: "Ne aflăm într-un moment de cotitură"