Antena Meniu Search
x

Sultanul Ahmed Al Jaber, preşedintele COP28, a fost acuzat că va încheia afaceri cu petrol şi gaze chiar la summitul ONU pentru schimbările climatice

Sultanul Ahmed Al Jaber, preşedintele COP28, a negat acuzaţiile potrivit cărora plănuiește să folosească summitul pentru a încheia acorduri cu petrol și gaze, transmite AP News.

de Redactia Observator

la 29.11.2023, 19:00

Sultanul Ahmed Al Jaber, preşedintele COP28, a fost acuzat că va încheia afaceri cu petrol şi gaze chiar la summitul ONU pentru schimbările climatice
Sultanul Ahmed Al Jaber, preşedintele COP28, a fost acuzat că va încheia afaceri cu petrol şi gaze chiar la summitul ONU pentru schimbările climatice - Profimedia Images

Sultanul Al Jaber, care conduce, de asemenea, compania de stat Abu Dhabi National Oil Co., a numit acuzațiile dintr-un articol BBC "o încercare de a submina activitatea președinției COP28" înainte ca discuțiile să înceapă joi. Raportul a citat ceea ce a descris drept "documente de informare scurse" şi arată că Emiratele intenționează să discute despre contractele de petrol, gaze și energie regenerabilă cu mai multe națiuni.

Sultanul Al Jaber: "Acuzaţiile sunt false"

"Aceste acuzații sunt false, nu adevărate, incorecte și nu sunt exacte", a declarat Al Jaber unui grup mic de jurnalişti adunați pentru o conferință de presă. "Vă promit că nu am văzut niciodată aceste puncte de discuție la care se referă şi nici nu am folosit vreodată astfel de puncte de discuție în negocierile mele", a spus sultanul.

"Deci, vă rog, încă o dată, respectați cine suntem, respectați ceea ce am realizat de-a lungul anilor și respectați faptul că am fost clar deschiși, curați, onești și transparenți cu privire la modul în care dorim să conducem acest summit COP", a adăugat acesta.

BBC nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Sultanul va rămâne preşedintele COP 28

Imediat după observații, un comunicat de presă fals trimis către Associated Press anunţa că al-Jaber a fost de acord să demisioneze. Organizatorii COP28 au confirmat ulterior că informaţia este falsă și Al Jaber va continua să-și îndeplinească rolul.

În fiecare an, țara care găzduiește negocierile ONU cunoscută sub numele de Conferința părților – de unde COP își ia numele – numește o persoană care să conducă discuțiile. Gazdele aleg de obicei un diplomat veteran, deoarece discuțiile pot fi dificil de condus între națiunile concurente și interesele lor.

Poziția candidatului de "președinte COP" este confirmată de delegați la începutul discuțiilor, de obicei fără obiecții. Cu toate acestea, furia activiștilor față de selecția lui al-Jaber ar însemna un început turbulent al negocierilor.

Compania petrolieră de stat intenționează să-și mărească producția

ADNOC, compania petrolieră de stat, intenționează să-și mărească producția de țiței de la 4 milioane de barili pe zi până la 5 milioane, sporind producția de țiței și gaze naturale care emit carbon.

Al Jaber, în vârstă de 50 de ani, este un confident de încredere al liderului Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. El a fost în spatele a zeci de miliarde de dolari cheltuiți sau angajați pentru energie regenerabilă în federația celor șapte șeici din Peninsula Arabă. Al-Jaber l-a escortat miercuri pe șeicul Mohammed prin site-ul COP28, înainte de declarațiile sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Sultanul Ahmed Al Jaber, preşedintele COP28, a fost acuzat că va încheia afaceri cu petrol şi gaze chiar la summitul ONU pentru schimbările climatice